Filmovi Nebojše Glogovca u Kinoteci

Filmovi Nebojše Glogovca u Kinoteci Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Jugoslovenska kinoteka najavila je da će od 6. do 9. marta prikazivati filmove Nebojše Glogovca u znak sećanja na jednog od najvećih domaćih glumaca.

Za glavnu ulogu u filmu "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića dobio je 2017. godine Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, a osvajao je nagrade i na festivalima u Puli, kao i u Italiji i Engleskoj.

Na filmu je debitovao epizodom u filmu "Vukovar, jedna priča" Bore Draškovića, a sledile su uloge u filmovima: "Ubistvo s predumišljajem", "Do koske", "Spasitelj", "Bure baruta", "Ranjena zemlja", "Normalni ljudi", "Munje!".

Potom je snimio filmove "Bumerang", "T. T. Sindrom", "Kad porastem, biću Kengur", "Država mrtvih", "Sutra ujutro", "Optimisti", "Klopka", "Hadersfild", "Technotise: Edit i ja", "Kenjac", "Žena sa slomljenim nosem", "Sedamdeset i dva dana", "Beli, beli svet", "Kad svane dan", "Artiljero", "Krugovi", "S/kidanje", "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa", "Jednaki", "Branio sam Mladu Bosnu", "Enklava", "Za kralja i otadžbinu", "Otadžbina", "Oslobođenje Skoplja", "Ustav Republike Hrvatske", "Saga o tri nevina muškarca", "The Books of Knjige: Slučajevi pravde", a u postprodukciji su i filmovi "Južni vetar", "Apsurdni eksperiment" i "Zaspanka za vojnike".

Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

Bio je umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina, piše u saopštenju.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Majkič

Kakva nepravda da takav čovek,umetnik ode u tako kratkom vremenu a mogao je još mnogo pružiti :umetnosti deci i porodici a i nama imao je tako divan zarazan osmeh.saučešče svima bližnjima jer je to veliki i težak udarac.

5 0

ministar za lobotomiju

Glogi, bio si bas veliki.

7 0

Neocortex

Postoje li snimci pozorišnih predstava?

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo