Agencija za borbu protiv korupcije za vreme DS

Agencija za borbu protiv korupcije za vreme DS Izvor: N1

U prošlom izdanju Istinomer tajmlajna prošli smo kroz mukotrpni proces osnivanja Agencije za borbu protiv korupcije. U ovom izdanju pratimo njene prve korake i saplitanja.

Prve dve godine postojanja Agencije za borbu protiv korupcije, između ostalog, činila je teška borba protiv dvostrukih javnih funkcija, mešanje Ministarstva pravde, podmetnut amandman u Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, laž ministarke da je budžet Agencije veći nego što jeste, uvođenje skupštinskog Poslovnika kome je svrha da disciplinuje, pritisci funkcionera...

Agencija se sa svim tim saplitanjima ipak nekako borila i napravila prve korake, uspostavila registar imovine funkcionera, radila na registru o prenosu upravljačkih prava i katalogu poklona.

Posebno interesantna iz trenutne perspektive je aktivnost Agencije oko izbora. Pokušaji da od stranaka nakon održanih izbora izvuče kompletne, smislene i blagovremene finansijske izveštaje, insistiranje na razdvajanju partijske i državne uloge, napori u kontroli...

Naročito je dirljivo očekivanje iz 2010. godine da su tadašnji lokalni izbori u Aranđelovcu poslednja prilika u kojoj će članovima Vlade biti progledano kroz prste to što u kampanji nastupaju kao ministri ili se na stranačke skupove voze službenim automobilom.

Ovo izdanje Istinomer tajmlajna završava promenom vlasti 2012. godine. Sledeće nedelje imaćete priliku da pratite rad Agencije za borbu protiv korupcije za vreme vlasti SNS-a i da uočite kako se saplitanja iz prethodne ere pretvaraju u figurativna pucanja u kolena i kako borba protiv korupcije postaje sve tiša i tiša, do današnjeg dana.

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pronaći ovde.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Irena

Mi imamo agenciju za borbu protiv korupcije?!Jel su tu neki ljudi i primaju plate? Jel mogu i ja da se tu zaposlim, da primam platu a ne radim nista?

25 244

Čiča Miloje®

Samo da podsetim: skupštinski poslovnik doneo je saziv pred 2012. , dakle Tadićev, a Agenciju i Vericu Barać minirali su takodje demokrate ...Sve zlo koje su činili ostavili su kao amanet ovim neukim i nepismenim ludacima , koji im sad "prave malu decu" u zdrav mozak! Setite se Čomićke pa uporedite sa ovom Gojkovićkom...Ni Tadić nije poštovao Ustav , ostao je predsednik stranke! A bahatosti Dinkića izgleda da su zaboravljene, pa Djelića...sve je to trasiralo put ovom zlu ...

33 215

Snezana

Secam se da je Verica Barac cesto gostovala na TVu I pricala o uocenim nepravilnostima. Gde su sad celnici Agencije? A da, sad nema korupcije, sve funkcionise "besprekorno"!

17 861

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo