Kodeks ponašanja propisuje kazne za "prevare u nauci"

Kodeks ponašanja propisuje kazne za "prevare u nauci" Izvor: REUTERS/Suzanne Plunkett

Nacionalni savet za nauku i tehnološki razvoj usvojio je Kodeks ponašanja u naučno-istraživačkom radu koji propisuje kazne za "prevare u nauci", a to telo dalo je državnim fakultetima i institutima da u roku od 60 dana donesu svoje kodekse.

Predsednik Saveta Zoran Popović rekao je za Politiku da se Kodeks odnosi samo na naučno-istraživačke organizacije koje finansira država i one su sada u obavezi i da oforme odbore za etiku, ako ih nemaju.

Kodeksom koji je usvojen 21. februara, predviđene su četiri kaznene mere, a najteža je zabrana korišćenja sredstava za nauku i istraživanja na projektima Ministarstva prosvete i nauke u periodu od pet godina.

"To znači da ako neko radi na projektu koji se finansira iz državnog budžeta, a pri tom prekrši neku od etičkih normi u istraživačkom radu, poput plagijata recimo, na njega se odnose odredbe Kodeksa koje predvidjaju konsekvence, sve do isključenja iz narednog ciklusa finansiranja", rekao je Popović.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

gradimir

Već sam slao komentar, niste ga objavili. Zašto? Ako srte posvećeni istraživačkom novinarstvui, kao što se hvalite, zasucite rukave i istražite najbolniju temu visokog obrazovanja i nauke u Srbiji, zbog čije zloćudnosti preti nestanak našoj zemlji. Šta mislite: koliko ima lažnih i nevažnih doktorata? na hiljade, da se ne mućite. Da li da išta još kažem?

3 0

Anti-protivan

Hah, pa ako hoće da proveravaju imaju i odakle da počnu... Spisak se zove "Hiljadu plus javnih ličnosti koje podržavaju listu..." i eto, sticajem okolnosti, nedavno je objavljen. Lično poznajem dva "doktora profesora" sa spiska. Jednom je udžbenik ukinut zato što je plagirao sopstvenog recenzenta, a za drugog... Pa, recimo da biste posle tri rečenice posumnjali i u verodostojnost njegovih svedočanstava iz srednje škole.

25 0

Gane

U Srbiji?????

10 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo