Slepi i slabovidi: Uskraćeno pravo na tajnost izbora

Nekoliko hiljada slepih i slabovidih u Beogradu i ovoga puta moglo je da glasa jedino uz nečiju pomoć, čime im je, kažu, uskraćeno pravo na tajnost izbora, iako se njegovo ostvarivanje stalno obećava.

Izvor: N1

Beograđanka Nevena Jovanović, koja je na svoje biračko mesto otišla uverena da će joj, posle obraćanja Gradskoj izbornoj komisiji, biti omogućeno glasanje uz pomoć Brajeve azbuke, ipak nije glasala.

Iako je, kaže, poučena prethodnim iskustvom, još pre mesec i po dana pisala Gradskoj izbornoj komisiji i dobila odgovor da će moći tajno da glasa, to se ni ovoga puta nije dogodilo, pa je Nevena, kako kaže, zbog kršenja njenog ljudskog prava odlučila da ne iskoristi ni nečiju pomoć na glasanju.  

"Nisam mogla tajno da glasam. Ustvari, prvo sam im tražila makar na Brajevom pismu spisak svih koji su se kandidovali, makar to. Rekli su mi: 'Mi to nemamo'. Onda su počeli da se izvinjavaju kako to ovog puta nemaju, ali kako će biti sledeći put. Onda sam im tražila način da makar mogu da mi daju nešto čime bi prilagođeno mogla sama. Jednom mi se dogodilo da sam išla sa komšijom koji mi je zaokruživao, a ja ni dan danas ne znam šta mi je zaokružio", priča Nevena Jovanović.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zaklina

Kao da mi ostali pa to pravo imamo😂

18 3

Pravda_1

Treba uzeti u obzir i ovakve slučajeve. Nije to ništa komplikovano.

19 0

Predrag

Tajnost glasanja će biti ugrožena i kada imamo jedan listić na Brajevom pismu među hiljadu običnih.

30 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo