GIK: Do 14 sati glasalo 28,08% birača, nema nepravilnosti

Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK), do 14.00 časova na izbore za odbornike Skupstine grada Beograda izašlo je 28,08 odsto birača, a nisu uočeni ozbiljniji problemi.

Izvor: N1

Predsednik GIK Zoran Lukić rekao je da je ova izlaznost otprilike ista kao što je bila u ovo vreme na parlamentarnim izborima 2014. godine.

Lukić je rekao da Gradska izborna komisija nije dobila informacije o bitnijim nepravilnostima na biračkim mestima i da ozbiljnih problema nije bilo.

Upitan o primedbama koje je zabeležila CRTA o vođenju paralelne evidencije o glasanju birača i naknadnom ubacivanju listića, on je rekao da te podatke nisu dobili i da ne zna kako bi to bilo moguće uraditi pred svim posmatračima.

"Birački odbori vode evidenciju izlaznosti a pretpostavljam da to rade i stranke. Što se tiče višestrukog glasanja, ono je praktično i teorijski nemoguće jer se na svakom biračkom mestu specijalnom lampom proverava da li birač ima tragove spreja. Ne mogu da zamislim da 40 članova biračkog odbora da nekome da glasa kome se pronadje sprej na desnoj šaci", kazao je on.

Lukić je prethodno demantovao navode medija da je na biračkom mestu broj 16 u Mladenovcu zabeležena nepravilnost i da je došlo do izmena u biračkom spisku.

Predsednik GIK-a rekao je da reč o glasanju na osnovu naknadnog biračkog spiska, koji se zaključuje tri dana pred početak izbora. Objasnio je da se radi o licu koje je promenilo mesto prebivališta i koje je naknadno upisano u birački spisak na biračkom mestu u Mladenovcu.

Postoji rešenje ministarstva i overen nalog. U isto vreme, postoji i njegov izbris sa biračkog mesta na kome je prethodno bio upisan, rekao je Lukić.

Lukić je rekao da je do 10 sati izlaznost bila 7,24 odsto i uporedio izlaznost na predsedničkim izborima prošle godine, kada je ona iznosila 9,79 odsto.

Lukić je dodao da je veća izlaznost zabeležena u Lazarevcu i Mladenovcu, ali ona, kako je rekao, nije značajna, jer su građani rubnih opština ažurniji u izlasku na biračka mesta tokom jutra.

Cesid: Do 14h izašlo 28,7 odsto birača, primećene nepravilnosti

Izvor: N1

Na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda je danas do 14.00 glasalo 28,7 odsto gradjana s pravom glasa, saopštio je Cesid.

Prema njihovim podacima, izlaznost je veća nego 2014. godine za jedan odsto, a od parlamentarnih izbora 2016. godine za jedan i po odsto, ali je manja u odnosu na predsedničke izbore održane prošle godine na koje je do 14.00 izašlo 31 odsto upisanih u birački spisak.

Od nepravilnosti na velikom broju biračkih mesta primećeno je korišćenje mobilnih telefona i fotografisanje listića, kao i glasanje bez prethodne provere UV lampom.

Pratite tok izbora i u blogu UŽIVO

Komentara 38

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

nesha

na nekim biračkim mestima je primećeno neznatno kraduckanje, ali sve u svemu bez nepravilnosti

5 79

Ponovo

Verujte nama a ne snimcima i svojim ocima i usima.

16 40

Jela

Imam 70 god na hemio terapiji sam i glasala sam. Izađite!!!

106 230

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo