Organizacije: Zrenjanin ne može menjati ime bez referenduma

Organizacije: Zrenjanin ne može menjati ime bez referenduma Izvor: N1

Organizacije civilnog društva iz Zrenjanina, udružili su se sa ciljem da spreče promenu naziva grada Zrenjanina na način na koje je to inicirano, ističući da je jedini način promene referendumsko izjašnjavanje o ovom pitanju, saopšteno je danas.

U saopštenju koje su potpisale:Panonska aktivistička organizacija - PAOR, Skaska, Zrenjaninski socijalni forum, Centar za zaštitu potrošača Begej, Udruženje za radna prava žena ROZA i Naš grad naša stvar, navedeno je da "naziv Zrenjanin ima puni demokratski legitimitet zato što su tako odlučili građani na referendumu održanom 1992. godine".

 "Ime našeg grada simbolizuje veliku banatsku antifašističku tradiciju, socijalnu pravdu i nacionalnu ravnopravnost. Pod tim imenom grad je doživeo svoj najveći privredni, društveni i kulturni prosperitet", ističu organizacije civilnog društva.

"Zrenjanin je multikulturalni grad u kome danas skladno žive pripadnici različitih nacija i veroispovesti. Ne smemo dozvoliti da nekoliko neodgovornih tajkuna, pojedinaca i organizacija dovedu u pitanje vrednosti na kojima počiva naša sredina", navedeno je saopštenju.

Potpisnici su konstatovali da "Zrenjanin pripada Zrenjaninkama i Zrenjanincima, a ne tajkunima". "Pozivamo sve sugrađanke, sugrađane i organizacije da nam se pridruže, da se zajednički izborimo za pravo da sami odlučimo o tome kako naš grad treba da se zove. Naziv grada ne može biti promenjen bez referenduma", piše u saopštenju.

"Mi smo Zrenjaninke i Zrenjaninci i to želimo da ostanemo. Niko nema pravo da nam menja identitet. Promenom naziva grada osiromašeni građani biće izloženi dodatnim troškovima", navode potpisnici.

Oni podsećaju da je "inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad pokrenulo nekoliko lokalnih kapitalista i nacionalističkih organizacija uz podršku gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, nekih četničkih i monarhističkih organizacija i akademika Matije Bećkovića i Vasilija Krestića".

"Inicijatori su se javno izjasnili da su protiv organizovanja referenduma o ovom pitanju, a gradonačelnik je samoinicijativno, bez demokratske rasprave, prosledio inicijativu nadležnim državnim organima", stoji u saopštenju.

"Gradonačelnik se zalaže za promenu naziva grada kako bi izbegao odgovornost za skandal oko fabrike vode i drugih komunalnih problema", zaključuju organizacije civilnog društva iz Zrenjanina.

Tagovi: Zrenjanin

Komentara 81

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

v1ad

Postavice znakove na kojima pise "Petrovgrad" i to ce biti to. Mogu ljudi ovde, po Internetu i gde god hoce da se bune, nista to oni ne slusaju. Oni rade kako hoce zato sto im se tako moze. Ajde spreci ih ako si faca.

4 5

IT

Ovde se pišu bajke o dobrom kralju čija se familija obogatila i lošem komunisti koji je poginuo kao antifašista .Ovo stvarno je neumesno .Ni Petar l ni Žarko nisu za to krivi.

10 2

bla

Može, može. Videćete. Ovde sve može.

3 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo