"Ederlezi rising" najbolji domaći film na FEST-u

"Ederlezi rising" najbolji domaći film na FEST-u Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Na 46. Međunarodnom filmskom festivalu - FEST večeras su u Centru "Sava" u Beogradu uručene nagrade u četiri kategorije.

Za najbolji film u domaćoj selekciji žiri je "Beogradskog pobednika" dodelio debitanstskom delu Lazara Bodrože "Ederlezi rising".

Žiri koga su činili Lordan Zafranović, Damjan Kozole, Alen Sinkauz, Miloš Timotijević i Katarina Radivojević ocenio je da je "Ederlezi rising" "žanrovski inovativan i hrabar iskorak", a Zafranović dodao da su sve odluke o nagradama jednoglasno donete.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Sebastijanu Kavaci za ulogu u filmu "Ederlezi rising", dok je za najbolju žensku ulogu pripala Džesiki Stojadinović - Stoji za isti film. 

Politikina nagrada "Milutin Čović", nazvana po dugogodišnjem selektoru FEST-a, za najboljeg reditelja u programu "Srpski film" pripala je Kosti Ristiću za film "Banditi u potrazi za mamom" u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Ristić je na svečanosti rekao da su "investitori" srušili kuću u kojoj su živeli junaci njegovog filma i premestili ih u kontejner bez vode i struje, i pozvao građane da pomognu da se taj problem reši. 

Džesika Stojadinović Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Glavna nagrada žirija filmskih kritičara "Nebojša Đukelić" za najbolji film regiona pripala je hrvatskom filmu "Comic sans" reditelja Nevia Marasovića. Specijalno priznanje u toj kategoriji pripalo je filmu "Osnove ubijanja" Jana Cvitkoviča. 

U kategoriji programa "Granice" dodeljene su dve nagrade: specijalna, koja je pripala meksičkom dokumentarcu "Đavolja sloboda" Everarda Gonzaleza, a glavna filmu "Hitlerov Holivud" Ridigera Zukslanda.

Zuksland je prlikom dodele nagrade kazao da je ovo prva nagrada za taj film, da je veoma iznenađen i da mu je, kao Nemcu, neobično što je nagradu za film o Hitleru dobio baš u Beogradu. On je rekao da je to film o propagandi o kojoj "svi mnogo dobro znaju u Srbiji, posebno jer su sada u toku izbori, ali i u Nemačkoj, jer imaju neku novu evropsku vladu". 

U kategoriji "Srpski film" dodeljeno je osam nagrada, za najbolju kameru Milutinu Čolakoviću za film "Izgrednici", o tome kako haos utiče na ljudske živote, i koja su relevantna pitanja mlade generacije i njena perspektiva. Nagrada za najbolji scenario pripala je Đorđu Milosavljeviću za film "Izgrednici", a za najbolju režiju Lazaru Bodroži, dok je najbolji debitant Kristijan Garip.

Tagovi: Fest , film

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Fan

Stoya...oduvek sam voleo njene radove

8 0

Nenad

Bravo. Konačno da se neke stvari pomere u srpskom filmu.

2 0

Danka

Čestitam učesnicima i nagradjenima. Posebno zadovoljstvo je Politikina nagrada i proglašenje Koste Ristića, za najboljeg reditelja, srpskog filma! Čestitke Kosti Ristiću, Jagodinci se ponoise tobom. Želimo ti radost i u Kanu, sa filmom "Dos Patrias"!!!!

8 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo