Od danas obavezna vakcina protiv streptokoka

Od danas obavezna vakcina protiv streptokoka Izvor: N1

Pravilnikom o vakcinaciji predviđeno je da od danas za svu decu u Srbiji bude obavezna vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije ili pneumokoke.

To je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju deca.

Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, a to znači samo za pojedine slučajeve bolesne dece.

Roditelji koji su hteli da im deca budu zaštićena i od tih bolesti, morali su sami da kupuju vakcine.

Vakcina se daje u tri doze: bebama kada napune dva meseca, sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcina je u drugoj godini.

Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.

Komentara 24

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

DrGugl

"U svetu umre pola miliona dece od pneumokoknih bolesti". Koliko je incidenca i mortalitet u Srbiji, od pneumokoknog meningitisa i pneumokokne upale pluća? Po Batutu, u Srbiji od pneumokoknog meningitisa godišnje umre 2-3 i to uglavnom starijih od 60 god. Od bakterisjke upale pluća (od svih bakterija a ne samo pneumokoke) umre oko 20 (ne samo dece već ukupno). Ovo jesu zarazne bolesti, ali koliko mi je poznato, u Srbiji u poslednjih pedesetak godina nije bilo epidemija ovih bolesti? I sad pitanje: ZAŠTO JE OVA VAKCINA OBAVEZNA? Da li zbog kolektivnog imuniteta? Nisam antivakser i čak mislim da je ovo jedna od retkih vakcina koja je prilično bezbedna. Molim upućene da mi daju link za epidemiološke ili druge studije koje pokazuju incidencu i mortalitet od ovih bolesti u vakcinsianim i nevakcinisanim populacijama.

24 16

Naziv vakcine

Postavila sam pitanje iz prostog razloga zato sto nije isto da li je vakcina Prevenar 13 ili Synflorix. Prevenar 13 je novija vakcina i stiti od vise sojeva nego Synflorix koji je mnogo starija (7 god). Bas iz tog razloga htela bih da moje dete primi aktuelnu vakcinu a ne neke zalihe starije vakcine iz drugih zemalja. Sto sam svakako i uradila za moje dete u konsultaciji sa pedijatrom

18 9

srdjan

posle se cude zasto je natalitet opao...???!!! moje je samo da napravim i hranim dete a drzava raspolaze sa njim.vakcinise,stiti ga,salje u rat,obrazuje ga...sve pod imperativom,jos prete kaznama...e pa onda neka kloniraju vucica,pa sa klonovima tako postupaju.ja cu da odaberem drugu drzavu za zivot.

59 17

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo