Harli-Dejvidson investira u električne motocikle

Harli-Dejvidson investira u električne motocikle Izvor: REUTERS/Gary Cameron

Američki proizvođač motocikala "Harli-Dejvidson" objavio je da je kupio udeo u kompaniji "Alta Motors" u Silikonskoj dolini, koja proizvodi motocikle s pogonom na struju.

Investicija, čija cena nije objavljena, deo je strategije za diversifikaciju ponude te marke motocikala, čija prodaja opada jer je njena tradicionalna klijentela sve starija. 

"Potvrđujemo nameru da razvijemo buduću generaciju klijenata Harli-Dejvidsona, kao deo desetogodišnje strategije koja obuhvata agresivno investiranje u tehnologiju električnih motocikala", rekao je generalni direktor Metju Levatič. 

"Alta je dokazala stručnost u tom sektoru i njeni ciljevi su u skladu s našim", rekao je on.

"Alta" već prodaje električne terenske motocikle, a "Harli-Dejvidson" namerava da svoj prvi električni motocikl predstavi iduće godine. 

"Harli-Dejvidson", čije je sedište u Milvokiju, krajem januara je objavio da je 2017. godine imao loš finansijski rezultat, ali da bi ove godine mogao poslovati nešto bolje. Prošle godine mu je prodaja opala za 6,7 odsto, a u SAD koje su mu glavno tržište, za 8,5 odsto. Njegov promet je opao za skoro 6,0 odsto, na 5,65 milijardi dolara. 

"Harli-Dejvidson" je 2017. godine u svetu prodao 242.788 motocikala, a prethodne godine 260.289, dok ove godine planira da proda samo 231.000 do 236.000 što je dalji pad od 3,0 do 5,0 odsto. 

Firma je zato odlučila da zatvori jednu fabriku u Kanzas Sitiju i jednu u Australiji. 

Direktor Levatič je krajem januara najavio odluku svoje firme koja je najpoznatija po dvocilndričnim motorima velike zapremine, da u narednih 18 meseci pokrene proizvodnju električnih motocikala, uz ulaganje u promociju te vrste vozila među tradicionalnim motociklistima. "Harli-Dejvidson" je krajem decembra prošle godine objavio da stavlja akcenat na širenje obuke budućih vozača motora da bi imao više kupaca usled pada prodaje i jer su mu klijenti sve stariji. 

Tako je 2000. godine uvedena "akademija za vožnju motocikla" kojih je na početku bilo 50-ak, a danas ih je 245. Kursevi traju tri ili četiri dana. Oko 46 odsto vlasnika motocikala "Harli-Dejvidson" je starije od 50 godina, a svega oko 10 odsto ima između 30 i 34 godine.

Smanjenje prodaje pogađa čitavu industriju motocikala u svetu, a "Harli-Dejvidson" kontroliše 53 odsto američkog tržišta.


Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ofucani bajker

Ko će da kupi Harli na struju, ima li bezveznije zamisli?

5 0

Goran

A poznati i specifican zvuk koji motorciklisti obozavaju?

2 1

Sasa P

A gde ce stajati akumulatori?

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo