Građani pokrenuli peticiju protiv menjanja imena Zrenjanina

Građani pokrenuli peticiju protiv menjanja imena Zrenjanina Izvor: N1

Građani Zrenjanina organizovali su danas potpisivanje onlajn peticije protiv promene imena tog grada u Petrovgrad, koje je predložila lokalna samouprava.

Peticija se širi po internetu i društvenim mrežama, za sada ju je potpisalo oko 200 građana, a broj potpisnika raste.

U kratkom opisnom tekstu navodi se da je Grad Zrenjanin prosledio Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad, ali da građani to zapravo ne žele.

"Mislimo da Zrenjaninci to ne žele. Potpišite ovu peticiju, neka znaju koliko nas je", navodi se u tekstu peticije, a ovu incijativu već su ranije danas osudili pojedinci i nevladine organizacije iz tog grada.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je juče za N1 da je inicijativa prosleđena i da lokalna samouprava očekuje odgovor ministarstva, kako bi utvrdila procedure za promenu imena.

Zrenjanin inače nosi ime po narodnom heroju i organizatoru narodnog ustanka u Vojvodini Žarku Zrenjaninu, koji se borio protiv nacista.

NVO iz Zrenjanina: Nelegitimno menjanje imena grada

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina upozorio je da nije legitimno da se bez raspisivanja novog referenduma ime tog grada menja u Petrograd, kako se navodi, "samovoljom i nedemokratskom inicijativom gradonačelnika", koja je prosleđena Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, tim aktom gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić "samovoljno poništava rezultate referenduma iz 1992. godine, kada su građani Zrenjanina dali prednost imenu svog grada u odnosu na tada ponuđene alternative Petrovgrad i Veliki Bečkerek".

Osim toga, CRCD je optužio Janjića da je tim postupkom "pretvorio organe gradske samouprave u sekretarijat jednog preduzetnika i jedne nevladine organizacije".

 Inicijator ideje za promenu imena je lokalni preduzetnik Budimir Jovanović iz udruženja "Petrovgrad", koji je ranije naveo da bi vraćanje naziva Petrovgrad značilo "raskid sa komunističkom tradicijom i poštovanje činjenice da su Srbi u Zrenjaninu većinski narod".

"Istovremeno, on je time ugrozio manjinska prava velikog broja građana Zrenjanina koji ne spadaju u srpsku etničku većinu", piše u saopštenju.

Organizacija je dodala da izbor imena kralja Petra Prvog za Zrenjanin nije dobro rešenje, jer je nastojanje da se gradu "da ime u skladu sa novoizmišljenom tradicijom etničke većine njegovog stanovništva", ugrožavanje tradicije vojvođanske multikulturalnosti.

"Čin gradonačelnika predstavlja drsko nepoštovanje prava četvrtine njegovih građana, koji nisu srpske nacionalnosti. CRCD sa žaljem konstatuje da stavljanje organa lokalne samouprave u službu privatnih lica i jedne organizacije, nije samo teška zloupotreba, nego i jasan izraz stanja u kojem se upravljanje gradom nalazi", dodaje se u saopštenju.

Grad Zrenjanin prosledio je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad, a u toj incijativi aktuelna vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS), zatražila je mišljenje nadležnog ministarstva o zvaničnoj promeni imena.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je juče za N1 da očekuju odgovor ministarstva, kako bi utvrdili procedure za promenu imena.

Zrenjanin nosi ime po ;Žarku Zrenjaninu - narodnom heroju i organizatoru ustanka u Vojvodini u Drugom svetskom ratu.

Tagovi: Zrenjanin

Komentara 94

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gox76

Samo nemojte da propustite jednu bitnu stvar,a to je: za jednu petoclanu porodicu to ima da kosta izmedju 300 - 400 eura samo za dokumenta i nije mi jasno ko to moze da natura gradjanima kad i ovako nema od cega da se zivi,smesno.

1 0

Jozef

Ako bas hocete da menjate onda treba da se vrati ime na Becskerek a ne Petrovgrad

3 0

Peter

Može i Petervaros.

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo