Dizel vozilima zabrana ulaska u centar Rima od 2024.

Dizel vozilima zabrana ulaska u centar Rima od 2024. Izvor: AFP/INA FASSBENDER

Gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi najavila je da će u centru italijanskog glavnog grada biti zabranjen ulazak privatnim dizel vozilima od 2024. godine.

Ona je to izjavila u ponedeljak u Meksiku na sastanaku gradonačelnica iz sveta okupljenih na skupu "Žene za klimu" (Wome4Climate), a objavljeno je na društvenim mrežama po njenom povratku u Rim.  

"Od 2024. godine biće zabranjeno korišćenje dizel vozila u centru Rima" rekla je gradonačelnica, članica populističkog Pokreta pet zvezdica (M5S).  

Upotreba dizela opada već nekoliko godina u Evropi i u svetu, što primorava proizvođače da se masovno vraćaju na motore na benzin i da ubrzaju razvoj vozila na električni pogon.  

Fajnenešal tajms preneo je pre dva dana da će italijansko-američki proizvođač Fiat Krajsler u junu objaviti da napušta dizel motore za svoja privatna vozila od 2022. godine zbog pada tražnje i rastućih troškova.  

Nemački sud je juče otvorio put zabrani vožnje starih dizel vozila u gradovima

Tagovi: Rim , dizel , automobili

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

MMS auto

Ovo je odlična vest, i u Nemačkoj će malo po malo da zabrane dizelaše, verovatno i u drugim zemljama. Biće malo nezgodno, ali ljudi će se navići. Kad tad zaživeće ova zabrana i u Beogradu.

2 2

SASA

Zivim na selu imamzaprezna kola od dede ostala,kupicu konja. E bas me zanima kako ce izduvne gasove da mu mere i koju kategoriju eura ce dobiti. Za eventualne posledice (ritanje) ne odgovara vozac.

7 1

Sve mi smeta

Secam se kad je NišExpress reklamirao Euro 2 na autobusima. To je bilo pre 10-15 god ali ne verujem da je sad bolje

10 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo