Na 46. Festu i filmovi o migrantima Šarmer i Trg Amerika

Na 46. Festu i filmovi o migrantima Šarmer i Trg Amerika Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Glavni takmičarski program 46. FEST-a koji je u toku, nudi 16 filmova iz SAD, Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, Rusije, Italije i Švajcarske, a među njima su i one koji tretiraju goruće društvene i socijalne teme poput sudbine i socijalizacije migranata.

"Goruću temu migracija obrađuju dva filma takmičarske selekcije. 'Šarmer' iranskog debitanta Milada Alamija govori o imigrantu koji u Danskoj pokušava da pronađe ženu za brak kako bi mogao da ostane u Evropi, dok 'Trg Amerika' Janisa Sakaridisa povezuje nekoliko priča koje se razvijaju u Atini gde rastući broj imigranata podgreva tenzije", saopštili su organizatori.

"Danski film "'Šarmer' snažna je psihološka drama o mladom Irancu Esmailu, koji očajnički traži ženu koja bi mu osigurala ostanak u Danskoj, ali dok vreme ističe, on se zaljubljuje i njegova prošlost ga sustiže", naveli su organizatori.

"Glavni glumac Ardalan Esmaili portretiše svog junaka kao progonjenu i ranjivu osobu, ne dozvoljavajući nikada gledaocu da zaboravi da je on žrtva nepravednog sistema, koji ga je osudio na status građanina drugog reda i koji sve čini da ga tu i zadrži", navedeno je u opisu filma na www.fest.rs.

"Šarmer" će biti prikazan danas u Dvorani kulturnog centra, sutra u Domu omladine i prekosutra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Film "Trg Amerika", o dvojici najboljih prijatelja iz Atine, majstoru tetovaže Biliju i nezaposlenom neženji Nakosu koji imaju različiti pogled na imigrante, danas će biti prikazan u Domu omladine.

"Nakos je rasista, opsednut mentalitetom žrtve, i besan je zbog sve većeg broja imigranata u Grčkoj. Bili, međutim, podržava dolazak izbeglica. Njih dvojica se sreću na Trgu Amerika u Atini zbog sirijskog izbeglice Tareka", navode organizatori.

"Trg Amerika" dobio je mnoge međunarodne nagrade i izabran je da izvanično predstavlja Grčku za nagradu Oskar 2016. godine.

Ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju obeležiće i filmovi koji gledaocima na izuzetan način približavaju ličnosti koje su svojim stvaralaštvom inspirisali generacije, kao i oni koji prikazuju teme geneze sukoba podeljenih svetova ili samo naizgled sizifovsko suprotstavljanje znatno moćnijima.

Na FEST-u okviru programa Fokus Evropa publika će 1. marta u Sava centru takođe moći da vidi "Jupiterov Mesec", priču o mladom imigrantu koji je ustreljen dok je ilegalno prelazio granicu a nakon čega je dobio posebnu moć da levitira koju iskorišćava njegov lekar.

"Ajran je bačen u izbeglički kamp, iz koga ga krijumčari Dr Štern u nameri da iskoristi njegovu izuzetnu tajnu. Gonjeni razbesnelim upravnikom kampa Laslom, begunci stalno menjaju mesto. Podstaknut Arjanovim izuzetnim moćima, Štern preuzima zaokret u veri u svetu u kojem se čuda razmenjuju za malu nadoknadu...", naveli su organizatori.

Film će 2. marta biti prikazan u bioskopu Fontana a u nedelju, poslednjeg dana Međunarodnog filmskog festivala, u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Tokom 46. Festa, koji traje od 23. februara do 4. mata publika na 12 lokacija u Beogradu ima priliku da vidi 116. filmova.

Tagovi: Fest , Festival

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Iskreni Balkanac

Voleo bih da neko napravi ozbiljan dokumentarac o tome kako su migranti sa Bliskog istoka dolazili u Evropu. Da li ih je i ko organizovao i finansirao...

2 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo