Potpisan protokol o doniranju i transplantaciji organa

Potpisan protokol o doniranju i transplantaciji organa Izvor: Tanjug/ MSP/ Ognjen Stevanovic

Ministarstvo zdravlja i italijanski Nacionalni centar za transplantanciju potpisali su u Beogradu Protokol o saradnji u oblasti doniranja i transplantacije organa, što će između ostalog omogućiti pacijentima iz Srbije da po hitnom postupku dobiju potrebne organe iz Italije.

Posebni vidovi saradnje u okviru tog Protokola podrazumevaju i mogućnost stavljanja ograničenog broja pacijenata kao i ograničenog broja hitnih pacijenata iz Srbije na liste čekanja koje se vode u Italiji. Saradnja se odnosi i na aktivnosti čuvanja rožnjače oka u bankama i aktivnosti presađivanja matičnih ćelija hematopoeze, zasnovanih na istim principima. 

Protokolom, koji su u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara potpisali Vesna Rakonjac, direktor Uprave za biomedicinu i direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije Alesandro Nani Kosta, predviđeno je zajedničko delovanje u programima donacije i transplantacije organa kao i u razvijanju programa razmene profesionalnih i naučnih znanja, iskustava i praksi sa zdravstvenim ustanovama koje se bave transplantacijom organa, a koje predloži srpska strana. 

Protokol, takođe, podrazumeva unapređenje kapaciteta Uprave za biomedicinu u cilju koordinacije doniranja i transplantacije organa radi povećanja broja doniranih organa i kvaliteta i bezbednosti postupka doniranja i transplantacije organa. Lončar je tom prilikom ocenio da zdravstvene institucije dve zemlje već duže vremena uspešno sarađuju u oblasti zdravstva i da su započele program saradnje u oblasti transplantacije organa. 

"Naši pacijenti će sada biti u mogućnosti da po hitnom postupku dobiju potrebne organe iz Italije, što je od neprocenjivog, životnog značaja. Od posebne je važnosti i to što je Protokolom predvijena i saradnja u oblasti ekspertske razmene iskustava, kao i organizacija programa obuke za zdravstvene radnike uključene u programe donacije i transplantacije organa", rekao je Lončar.

On je naveo da Srbija ima sjajne transplantacione timove, koji iz godine u godinu postižu značajane rezultate u oblasti transplantacije, a sporazum će biti prilika da se oni na polju transplantacije usavršavaju još više. 

Alesandro Nani Kosta rekao je da će sve aktivnosti zajedničke saradnje biti usaglašene sa standardima Evropske unije i Saveta Evrope.

"Ponosni smo na saradnju sa Srbijom, u cilju da se srpski nacionalni sistem u oblasti transplantacije i doniranja organa dodatno unapredi i ojača u skladu sa najboljim, EU standardima u ovoj oblasti", rekao je Nani Kosta.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Radmilo

Zbog čega je albanska zastava u pozadini???

24 1

Shlosser

Trilaterala je nešto sasvim drugo, bilo bi lepo da o tome vodite računa...

16 2

Mosha

Štura vest.Šta je tacno potpisano oko doniranja organa? Nije dovoljno sto smo najjeftinija radna snaga,nego ce da nas drze i za najjeftinije rezervne delove?

87 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo