Sud dozvolio zabranu starih dizelaša u nemačkim gradovima

Sud dozvolio zabranu starih dizelaša u nemačkim gradovima Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Prema odluci suda, nemačkim gradovima biće dozvoljeno da zabrane starija dizel vozila na nekim područjima.

Savezni upravni sud u Lajpcigu saopštio je da Štutgart i Dizeldorf mogu da zabrane starije dizelaše, koji više zagađuju vazduh, u najzagađenijim zonama gradova.

Sud je, naime, odlučivao po žalbi dve nemačke savezne države na presude nižeg suda, u kojima se sugeriše da bi zabrana vožnje dizel automobila bila efikasna i da je treba ozbiljno razmotriti kao sredstvo zaštite javnog zdravlja.

Prvostepene procese pokrenula je nemačka grupa Akcija za životnu sredinu, koja optužuje vladu da interese proizvođača automobila stavlja ispred zdravlja ljudi.

Vlade obe nemačke savezne države i autoindustrija protive se ovim zabranama, koje predstavljaju presedan za celu državu.

Kako kažu, strahuju da će to poremetiti život vlasnicima dizelaša i da će ta vozila izgubiti vrednost na tržištu.

U sudu su rekli da su zabrane bile neophodne nakon što je oko 70 nemačkih gradova premašilo nivoe azotnog oksida Evropske unije (NOx) prošle godine. Emisije dizelaša koje sadrže azotni oksid mogu uzrokovati ozbiljne respiratorne bolesti.

Prema zvaničnim podacima, od 15 miliona dizel automobila na nemačkim putevima, samo 2,7 miliona je u skladu sa najnovijim Euro-6 standardima.

Udeo dizelaša u ukupnom tržištu automobila u Nemačkoj pao je sa 48% u 2015. na oko 39% prošle godine.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Maršal

Nemačka auto industrija je u velikoj krizi. Sada pod plaštom ekologije guraju da bi zaposlili tj sačuvali auto industriju. Briga njih za ekologiju. Koji je Eu standard kad u Golfa dva uspeš bio dizel? Na ovo pitanje i nemački stručnjaci se nasmeju i slegnu ramenima.

8 6

Nemanja

Ajmo sad vi koji se kunete u dizel. Zna se koje gorivo koristi auto, a koje traktor.

19 9

Slavko

izuzetno si pametan. To sve dolazi u Srbiju po ekstra ceni i ovde će tek da se voze dizel.

7 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo