Ruskinja priznala doping, čeka se odluka o "zastavi"

Ruskinja priznala doping, čeka se odluka o "zastavi" Izvor: Tom Pennington/Getty Images

Ruska takmičarka u bobu Nadežda Sergejeva priznala je kršenje doping pravila na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, saopštio je Sud za sportsku arbitražu u Lozani. Takođe, ruski tim, koji se u Južnoj Koreji takmiči pod neutralnim obeležjima, zatražio je da se ruska zastava vijori na Zatvaranju.

Olimpijski sportisti iz Rusije, kako se zvanično zovu na ZOI u Pjongčangu, su do sada osvojili jedno zlato, šest srebrnih i devet bronzanih medalja u Južnoj Koreji. Međutim, ekipu su potresla i dva slučaja dopinga. Prvo je suspendovan karlingaš Aleksandar Krušelnicki, koji je u u problemu zbog nedozvoljenog sredstva meldonijuma, a zatim je i Nadežda Sergejeva, koja se takmiči u bobu dvosedu pala na testu zbog leka trimetazidina. 

Kako je saopštio Sud za sportku arbitražu (CAS), Sergejeva je suspendovana, pošto je priznala anti-doping prestup. 

Ona je sa koleginicom Anastasijom Kočerzovom osvojila 12. mesto u bobu dvosedu, ali je sada njihov rezultat poništen. Funkcioner ruskog bob saveza Sergerj Žurkin je istakao da se radi o veoma maloj dozi nedozvoljene supstance, te da je ona verovatno uzeta slučajno, kao i da nema govora da se radi o sistematskom dopingu, zbog koga je ceo ruski tim u Pjongčangu prinuđen da se takmiči pod neutralnom zastavom. 

Da podsetimo, Međunarodni olimpijski komitet je suspendovao Rusiju zbog navodnog sistematskog državnog dopinga tokom ZOI u Sočiju 2014. godine, a za ovogodišnje Igre prihvatio je učešće 168 "čistih" sportista. 

Oni se u Pjongčangu takmiče kao neutralni sportisti, ali postoji mogućnost da im na ceremoniji Zatvaranja ZOI bude dozvoljeno da prodefiluju u svojoj, ruskoj opremi i sa ruskom zastavom. 

Ruski predstavnici su podneli zahtev MOK, koji će u poslednjim momentima odlučiti da li će se ruska zastava vijoriti u nedelju od 12 časova na Zatvaranju. 

"Smatramo da smo u potpunosti ispunili uslove...", rekao je šef delegacije Rusije u Pjongčangu Stanislav Pozdnijakov, koji se pritom izvinio i istakao da nema ni govora o sistematskom državnom dopingu i da su dva slučaja izolovani.  

Ipak, dva najnovija slučaja dopinga Krušelnickog i Sergejeve su u velikoj meri odmogli takvom rešenju, pa sada Rusi ostaju na milost i nemilost i u rukama Međunarodnog olimpijskog komiteta. 

Tagovi: ZOI

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lolita

Znaci.. nije kriva propaganda protiv Rusije, nego cista ISTINA?!

24 2

...

šta li će njoj doping pa ne vozi se u onom bobu 5h nego 1min

29 2

Posebni Gm

Trimetazidin se inače "slučajno" uzima!?Sapleteš se na ledu a on ti sam upadne u usta.Sigurno je to?

46 8

* Sva polja su obavezna