Dačić: Nisam ja duhovnik sa Tibeta, reagujem na napade

Dačić: Nisam ja duhovnik sa Tibeta, reagujem na napade Izvor: Tanjug/ MSP/ Ognjen Stevanovic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije siguran da li je Beograd u ovoj godini bliži rešenju sukoba s Prištinom ili je bliži tome da se taj sukob pretvori u zamrznut konflikt. Dačić veruje da njegova retorika ne zaoštrava odnose u regionu, a da, kako kaže, isključivo reaguje oštrije, kada neko napadne Srbiju.

Dačić je kazao da ne očekuje nikakve rezultate ako Evropska unija (EU) i dalje bude imala pristup da Priština nema više o čemu da razgovara, a da Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova.  

On je rekao i da je u razgovoru s francuskim ministrom spoljnih poslova Žan-Ivom Le Drijanom postavio pitanje da li da, kada neko kaže da je Srbija obavezna da reši odnose sa Prištinom da bi imala evropski put, to isto važi i za Prištinu.  

"Treba da branimo svoje interese", kazao je šef srpske diplomatije novinarima u Beogradu, gde je otvorio "Konferenciju o medijaciji, sprečavanju i rešavanju konflikata u nastajućoj paradigmi" u organizaciji Centra zа interkulturnu komunikаciju i medijаciju (KONFLAKS).

Prema njegovim rečima, EU očigledno ne poznaje srpski narod kada mu nudi članstvo u zamenu za priznavanje Kosova.  

"Ako moramo da se plašimo Amerike, ne moramo Kosova", naveo je Dačić.  

On je rekao i da su međunarodni aršini u vezi sa suverenitetom zemalja različiti i kao primer je naveo Francusku koja ima spor s Komorima oko jednog ostrva i Veliku Britaniju koja se tuži sa Mauricijusom oko drugog ostrva, a koje "ne možete da nađete na karti Indijskog okeana".  

Šef srpske diplomatije se zapitao kakvi su interesi Velike i Francuske kada se spore oko teritorija na deset hiljada kilometara od Londona i Pariza, a istovremeno tvrde da Srbija nema interes za Kosovo.  

Na pitanje novinara da li je retorika u poslednje vreme u zemljama regiona uticala na nestišavanje tenzija, Dačić je ponovio da je samo branio interese Srbije.  

"Ja nisam tu da izigravam nekog sa Tibeta duhovnika. Ja ipak moram da branim Srbiju. Ja sam bio oko Jasenovca u Ujedinjenim nacijama, nas su napali Hrvati, mi nismo ništa napali Hrvate, znači ja moram da reagujem, jer moj je posao da branim interese Srbije, ali nikad nisam bilo koga provocirao, niti izazivao na sukobe, niti ću", rekao je Dačić.

Izvor: N1

Negira da je 116 zemalja priznalo Kosovo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je spisak od 116 zemalja, za koje Prtiština tvrdi da su priznale nezavisnost Kosova, lažan spisak.

"Video sam njihov spisak. Na njemu se nalaze neke "države" koje nisu članice UN, kao što su Kukova Ostrva ili Niu, ali i zemlje koje nikada nisu priznale nezavisnost Kosova poput Nigerije, Ugande, Malija, kao i one koje su povukle priznanje nezavisnosti, a koje nisu skinute sa spiska", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naveo da taj spisak liči na zidne novine "u hodniku nekog preduzeća ili osnovne škole gde svako ko dođe može da doda po nekoga".

Dačić je rekao da se intenzivno radi na utvrđivanju tačnog broja zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i na smanjivanju tog broja ispod sto.

"Ja ću nastaviti s tim aktivnostima i očekujem da će taj broj pasti ispod sto. Ima 193 članice UN, polovina bi bila 97, dakle da padne taj broj na 96, da ne mogu da tvrde da imaju više od polovine članica koje su priznale Kosovo", rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija želi da pokaže da proces priznanje Kosova nije završen i da se Priština vara ako tako misli.

"Srbija čini nadljudske napore da dođe do rešenja s Prištinom"

Ministar spoljnih poslova je izjavio da Srbija već pet godina čini "nadljudske napore" da dođe do rešenja s Prištinom, ali da to "sve teže polazi za rukom, jer druga strana u dijalogu ne postupa na isti način".

Kako navodi Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je kazao da Srbija neće odustati od daljih napora, jer je iskreno za kompromise, ali ne za one koji bi značili poništavanje nacionalnog i državnog bića i suštine.

"Srbija je na samom kraju prošlog veka bila izložena brutalnoj agresiji, što je posledično kulminiralo najdrastičnijim separatizmom albanske nacionalne manjine u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić na otvaranju konferencije o "medijaciji, sprečavanju i rešavanju konflikata u nastajućoj paradigmi" u Hotelu M u Beogradu.

On je dodao da su razni izgovori činjeni da se "opravda pokušaj nasilnog otcepljenja teritorije jedne suverene članice Ujedinjenih nacija, ali da nijedan nije izdržao ozbiljniji test logike, načelnosti i pravičnosti, a neće ni politike".

Govoreći o situaciji u svetu, Dačić je rekao da je došlo do militarizacije spoljne politike i smanjivanja prostora i mogućnosti za diplomatsko i multilateralno delovanje.

"Strane u sukobu manje se oslanjaju na diplomatiju, a sve više na upotrebu sile u traženju rešenja", ocenio je Dačić i dodao da nema na vidiku političkih rešenja za postojeća krizna žarišta, kao i da se humanitarna situacija na terenu pogoršava, a oružane borbe intenziviraju.

"Veoma nas uznemirava to što se uporedo pojavljuju nove krize i opasnosti od oružanih sukoba u raznim delovima sveta. Najveću zabrinutost svakako izazivaju tenzije i zveckanje oružjem među državama sa značajnim vojnim potencijalima, uključujući i nuklearno oružje", kazao je rekao je šef srpske diplomatije.

Komentara 66

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ŠUMADINAC

Pa i nisi, niti možeš biti duhovnik. Ti si tipična kumunjara ,zaostala iz devedestih. Kako vam ta ideologija više nigde neprolazi, postali ste družina za sve i svašta.

7 2

Boban

Ti si se toliko osilio da te treba vratiti u zavicaj ,da njih prosvetlis malo.Ima li kako koferce?

8 1

Mihajilo

Duhovnik sa pinka!!!

7 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo