Deponija u Novom Sadu godinama bez upotrebne dozvole

Novosadsko JKP "Čistoća", koje se bavi upravljanjem otpadom, za delatnost skladištenja smeća nema odobrenje, pokazalo je istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra. Naime, gradska deponija, koja postoji već decenijama, nema upotrebnu dozvolu, a posledica toga su neprecizni podaci koliko ovo smetlište zagađuje životnu sredinu.

Izvor: N1

Piše da je deponija, izgleda kao deponija, ali – nije deponija. Skladište smeća drugog najvećeg grada u Srbiji ne ispunjava ni minimum uslova za tu kategoriju, zbog čega se vodi kao kontrolisano smetlište, a javno preduzeće koje đubre tu gomila zapravo time krši zakon. Kažu, dozvolu su pokušavali da izdejstvuju, ali su im institucije zatvorile vrata.

"Više puta tokom proteklih godina je JKP 'Čistoća' tražila da mu se izda dozvola za odlaganje otpada, kako od republičkih, tako i pokrajinskih i organa Grada Novog Sada. Međutim, nijednom nismo dobili odgovor na pomenute dopise", saopštilo je to preduzeće.

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine od novosadske deponije pere ruke – VOICE je na konkretna pitanja dobio odgovor da je za dozvole nadležna gradska uprava, koja, pak, tvrdi da se time ne bavi.

U Gradskoj upravi za komunalne poslove naveli su da ne poseduju podatak zbog čega sporna dozvola nije izdata i uputili novinare da se obrate JKP "Čistoća".

Ovaj institucionalni ping-pong je samo znak prebacivanja odgovornosti, smatra šef katedre za zaštitu životne sredine. Prema njegovim rečima, gradsko smetlište je odavno pretrpano, ali je jedino koje grad ima.

"Ta deponija ne može da dobije pravu upotrebnu dozvolu, jer ona nije sanitarna. Dakle, kao kad pokušavate da registrujete neispravan automobil. Ali ovde, s obzirom na to da nema drugog rešenja, njima je ipak na neki način, neformalno dozvoljeno da obavljaju tu delatnost", kaže direktor Depatmana za inženjerstvo zaštite životne sredine FTN Dejan Ubavin.

Vuče li takva prećutna odluka konkretne posledice? S obzirom na to da nije tako kategorizovano, gradsko smetlište nema ni obaveze koje bi kao deponija moralo da ima. Jedno od njih je i redovna kontrola zagađenosti vazduha, gde poslednji izveštaj, star godinu i po dana, pokazuje da je polovina aparata koji bi trebalo da ventiliraju deponiju od opasnog metana, zatrpana smećem.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Brzi Gonzales

Imate i kod Batajnice tik uz autoput deponiju. Cela BAtajnica izbacuje tone smeca, tako da je blokiran lokalni put i smece se širi na oranice i poljoprivredno zemljište!

5 0

Điri NS

Najače je kad sam ugostio prijatelja iz Slovenije i kada smo prošli autoputem pored deponije, a on u čudu „jbt pa šta je ovo“, a ja sarkastično ma to je samo malo smetlište, a pošto mi samo recikliramo sve, te kese koje vidiš one su biorazgradive, pa su stavljali sa strane čisto estetski. Drugar se ske...o...

9 0

boba

Bar ne gori 365 dana u godini kao u Priboju...

8 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo