Tramp: Dosad najveći set sankcija protiv Severne Koreje

Tramp: Dosad najveći set sankcija protiv Severne Koreje Izvor: REUTERS/Jim Bourg

Vlada američkog predsednika Donalda Trampa uvela je novu seriju sankcija protiv Severne Koreje koje će pogoditi više od 50 brodova, špediterskih kompanija i trgovinskih firmi, ciljanih na snabdevanje te zemlje gorivom i novcem.

To je najnoviji pokušaj da se izvrši pritisak na Severnu Koreju da odustane od nuklearnog programa, rekao je jedan visoki američki zvaničnik.  

Tramp je sankcije objavio na konferenciji konzervativaca, posle čega je usledilo saopštenje Ministarstva finansija.  

SAD nastoje da kazne Severnu zbog nepoštovanja restrikcije UN, te će joj uskratiti prihod i resursi za razvoj nuklearnog programa i balističkih raketa koje počinju da predstavljaju opasnost za američko kopno.

Tramp je rekao da se radi o "najvećem setu novih sankcija ikada do sada" protiv Severne Koreje.  

"Ministarstvo finansija uskoro će preduzeti nove mere da prekine izvore prihoda i nafte, koje režim koristi da finansira svoj nuklearni program i da održava svoju vojsku, Mere će biti usmerene na 56 brodova, transportnih kompanija i trgovinskih firmi koje pomažu Severnoj Korji da izbegne sankcije", navodi se u odlomcima Trampovog govora, podeljenog medijima.  

SAD uvode sankcije protiv Severne Koreje od 2008. godine i najnovije restrikcije biće dodate na novembarske koje su bile usmerene na severnokorejsku trgovačku mornaricu i na kineske kompanije koje trguju s Pjongjangom.  

Ujedinjene nacije su u decembru uvele novu seriju sankcija koje je podržalo svih 15 zemalja članica Saveta bezbednost. One su uključivale mere da se smanji severnokorejski uvoz nafte za 90 odsto.

Zimske Olimpijske igre koje se upravo održavaju u Južnoj Koreji, bile su prilika za ublažavanje tenzije i obnavljanje pregovora, ali se u tome nije odmaklo.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bobi Vranje

Koreji treba maksimalno uvesti sankcije ako to ne pomogne onda zna se sta je sledece.

0 2

Kasnis Sefe

Ti mu uvodis sankcije a on ima vise atomske nego ti, on je mudrost nasledio od oca i od dedu, a ne ko ti samo sra..a od predhodnika. Ko vasu teoriju vise slusa osim glupe evrope. Niko pa ni vi sami. Nemate dve puske novijeg datuma da napadnete Koreju, Koreja je sila i to opasna za Amere. Ameri stampaju samo pare prave od sebe najvece bogatase a duzni 100× vise nego ceo svet i najveca siromastija zivi u ameriku.

3 9

emir

Da, najveca siromastija zivi u ameriku

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo