Neispunjena obećanja "Mučića" pomirila radnike u protestu

Radnici propalih niških giganata, kojima država duguje zaostale zarade, posle podele na dve struje danas prvi put zajedno u protestnoj šetnji. Kažu da su nadležnima dali dovoljno vremena da ispune obećanje Aleksandra Vučića iz 2016. godine da im država po presudama isplati zarade, i u međuvremenu pokreću ustavne žalbe.

Izvor: N1

Radnike je podržalo i udruženje učesnika ratova devedesetih koje je takođe sa državom u sporu, ali zbog isplata ratnih dnevnica, i najavljuju zajedničke proteste.

Više od decenije okupljaju se petkom u 10h ispred kancelarije gradonačelnika, ali su poslednjih meseci bili podeljeni da li se protestnom šetnjom opredeljuju za i protiv vlasti.

"Gospodin Mučić, nije Vučić. On nas muči. Prema tome, moramo da se organizujemo žešće, agresivnije, jače. Moramo Žarko nešto da uradimo", poručio je na protestu Aleksandar Bogdanović, bivši radnik fabrike vagona.

"Neću da se upuštam u politiku, ali hoću da vam kažem jedno. Gledamo svi televiziju i vidimo kako se država razbacuje našim parama, a da nas niko ne pominje nigde i kaže način za rešavanje", kaže Žarko Đorđević, predstavnik radnika.

Njihovi protesti traju toliko da se promenilo više Vlada. I dalje se govori o tome koja od bivših je odgovorna što je problem nastao, a ne zna se koja će preuzeti da ga reši. Radnici se pozivaju na obećanje tada premijera, sada predsednika od 16. oktobra 2016. godine, da će zaostale zarade dobiti do kraja te godine.

Po nalogu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića uključila su se tri resorna ministarstva. Prvi potez bio je da se napravi tačan spisak radnika, a spisak je posle produžavanja roka završen prošlog leta. Umesto isplate, radnicima od države, odnosno ministarstva, stiže pismo, dopis, u kome stoji:

"Kako bi se narušila markoekonomska stabilnost ukoliko bi radnici na nivou Srbije bili isplaćeni", čita Radisav Spaić, iz fabrike pumpi Jastrebac.

I posle ovog dopisa obe struje, opet radnika, u protesnoj šetnji, a opredeljuju se, kažu, jedino za zarade.

Tagovi: radnici , protest eng

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

kataklinger

danas kukaju, a sutra zaokruzuju sns ili sps.

22 1

danijel

strpite se nebudite bahati za desetak ,dvadesetak godina bice bolje stegnite kaiseve i opasace tacno je da nam ide bolje nacija je sve deblja i deblja sve vise imamo pacijente sa dijabetisom raznim karcerima i srcanim obeljenjima u svemu smo sve bolji kad nas istrebe bice bolje

10 2

Pinokio

Strpite se najvise dve,dve ipo godine. I hvala vam sto trpite i ne kocite reforme.

22 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo