Koh: Fokus kompanije Metro je na preduzetnicima

Koh: Fokus kompanije Metro je na preduzetnicima Izvor: N1

O poslovanju u Srbiji, ciljevima i budućim planovima, podršci za preduzetnike i vlasnike hotela, restorana i kafea i digitalizaciji za Infobiz je govorio Olaf Koh, predsednik upravnog odbora kompanije Metro.

Kompanija Metro posluje u 35 zemalja širom sveta i zapošljava 150 hiljada ljudi. Na svetskom tržištu opstaju već pet decenija. U Srbiji imaju više od 400 dobavljača, čiji proizvodi zadovoljavaju međunarodni standard kvaliteta.

"U Srbiji kao i u drugim zemljama, fokus je na preduzetnicima, oko 60 odsto preduzetnika sarađuje sa trgovinama poput nas, pa Metro tu nalazi svoje mesto na srpskom tržištu. Ali i u sektoru ugostiteljstva, koji brzo raste i razvija se", rekao je Koh.

Govorio je i o organizaciji Dana sopstvenog biznisa.

"Metro nastoji da bude šampion nezavisnog preduzetništva, malih firmi, vlasnika restorana. Možda ćete pitati zašto, ali zapravo je to divljenje prema miliona malih preduzetnika, koji su heroji u svom poslu, i svakodnevno nam pružaju različite usluge. Želimo da skrenemo pažnju na njihovu ulogu u ekonomiji, društvu, kulturi življenja. Mi tog dana otvaramo za njih sve kanale kompanije za reklamiranje", kaže Koh.

Dodao je da kompanija posebno izdvaja saradnju sa vlasnicima hotela, restorana i kafea.

"Mi nudimo vlasnicima hotela, restorana i kafea, dobre i kvalitetne proizvode, stručnu pomoć, isporuku. Metro Srbija je 2013. godine otvorila HORECA centar, gde obučavamo buduće kuvare, ali i nudimo stručno usavršavanje onima koji već imaju iskustvo. Njihov uspeh je i uspeh našeg posla, to je model rada u Metrou", kaže predsednik upravnog odbora te kompanije.

Kompanija Metro ima i Akcelerator koji podržava mlade startapove.

"Ima mnogo talentovanih mladih ljudi, ali nemaju svoje firme da bi plasirali IT rešenja, Akcelerator kao platforma zapravo ne finansira, nego im pomaže da od ideje dođu do biznisa.Za par nedelja otvaramo konkurs za sredstva kojima će se finansirati dobre ideje. Zato pozivam sve koji imaju dobre ideje da se prijave na konkurs", istakao je Koh.

Dodaje da su shvatili da su digitalna rešenja dobra za vlasnike restorana.

"Četiri godine smo analizirali kako da spojimo IT rešenja sa uslugama u hotelima, restoranima i kafeima. Shvatili smo da su digitalna rešenja dobra za vlasnike restorana. probali smo to u pet gradova i svi su rekli da je pun pogodak. Pomogli smo im da imaju više posetilaca, da održivo posluju i smanjili troškove poslovanja. I u Srbiji ćemo za par meseci početi da nudimo niz digitalnih rešenja u početku besplatno, veb sajt, rezervaciju stola na primer", kaže Koh.

Ističe da je u Srbiji dobro obrazovanje.

"Upoznao sam i naše mušterije, poslovne partnere, postoji ta strast i posvećenost poslu. Kako privlačimo najbolji kadar? Nudimo pristup poslovanju u međunarodnim okvirima, radimo dobre stvari za jedno društvo, podržavamo preduzetništvo, a zaposlenima poručujemo - ako imate dobre i hrabre ideje, dođite i radite za nas", zaključuje Olaf Koh.

Govoreći o tome da su radnici u sektoru trgovine loše plaćeni, Koh kaže da misli da je kompanija konkurentna sa platama.

"Mislim da smo konkurentni, kada se uporedimo sa drugima, nudimo i razne povoljnosti zaposlenima, ali je važna i mogućnost međunarodne karijere i stalnog usavršavanja", kaže on.

Kaže da se u Srbiji beleže pozitivne promene i rast.

"Ali svako tržište je i lako i teško-sve zavisi od ljudi, odnosno od toga kako su na lokalnom nivou osmislili rad kompanije. Davno su prošla vremena kada se iz sedišta kompanije u Nemačkoj kreirao model poslovanja u drugim zemljama. Metro Srbija je srpska firma, njome rukovode ljudi odavde, koji su posvećeni poslu, i imaju viziju kako voditi posao ovde", ističe Olaf Koh.

Sa Olafom Kohom je razgovarala Tanja Veselinović:

Izvor: N1

Tagovi: metro , Kompanija

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan

Metro je nula u srbiji sa robom.

1 1

Miki

Ozbiljan čovek iz ozbiljne kompanije, da je više ovakvih kod nas bilo bi bolje!

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo