Španski sud naredio hapšenje katalonske političarke

Španski sud naredio hapšenje katalonske političarke Izvor: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, File

Španski sud je naredio hapšenje katalonske separatističke političarke Ane Gabrijel, ako se vrati u Španiju iz Švajcarske, gde se sklonila kako bi izbegla sudsku istragu.

Sudija Pablo Ljarena izdao je nalog za hapšenje Ane Gabrijel, liderke male antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), pošto se ona danas nije pojavila pred Vrhovnim sudom Španije na saslušanju povodom njene uloge u aktivnostima oko proglašenja katalonske nezavisnosti.

Gabrijel, poslanica katalonskog parlamenta do njegovog raspuštanja krajem oktobra, ranije je rekla da će ignorisati poziv sudije, jer smatra da je istraga protiv nje politički motivisana. Njeni advokati navode da to suđenje ne može da se smatra poštenim.

U intervjuu švajcarskoj televiziji, objavljenom u utorak, ona je kazala da će zatražiti azil u Švajcarskoj, ako španske vlasti zatraže njenu ekstradiciju.

Španski javni tužilac je tražio izdavanje međunarodnog naloga za njeno hapšenje, ali je sudija izdao nalog za hapšenje samo u slučaju njenog povratka u Španiju.

Ta odluka je usledila pošto su švajcarske vlasti upozorile da za njenu ekstradiciju nema dovoljno pravnih osnova.

Ana Gabrijel je jedna od šest katalonskih političara koji izbegavaju sudsku istragu i pokušavaju da skrenu pažnju na katalonski konflikt sklanjanjem u velike evropske gradove. 

Bivši katalonski lider Karles Pućdemon i četiri člana njegove vlade pobegli su u Belgiju u oktobru, nekoliko dana pošto je većina poslanika katalonskog parlamenta protivzakonito usvojila deklaraciju nezavisnosti. 

Vrhovni sud Španije istražuje da li više od 20 osoba treba da bude optuženo za pobunu, podsticanje na pobunu i proneveru, za šta je predviđena višedecenijska zatvorska kazna.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Svajcarska mora da je uhapsi i izruci Spaniji,ako zeli da ostane Svajcarska!

0 3

Kosava

Cenntralisti svuda isti.

2 1

Čiča Miloje®

Nisam znao da u Španiji ima i političkih zatvora i zatvorenika...To je ta demokratska Evropska Unija...lep primer, podsticajan...

4 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo