Samardžija: Nakon Lavrova, brzo će stići i evropska ocena

Samardžija: Nakon Lavrova, brzo će stići i evropska ocena Izvor: N1

Novinar "Politike" Slobodan Samardžija kaže da šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dotiče pitanje Kosova i moguća rešenja. Nakon strategije EK, navodi, Rusija mora da zna na čemu je. EU će vrlo pažljivo slušati šta kaže ovde Lavrov, ali i naši zvaničnici, i brzo će uslediti neka evropska ocena posete, kaže gost N1.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao u posetu Srbiji. Lavrov u dvodnevnu posetu dolazi u Srbiju u sklopu obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ali će na dnevnom redu njegovih razgovora sa srpskim zvaničnicima, kako se očekuje, biti i aktuelna politička pitanja i trenutno stanje bilateralnih odnosa, situacija u regionu i ekonomija.

Slobodan Samardžija, spoljnopolitički komentator lista Politika i stručnjak za Rusiju, kaže da sticajem okolnosti godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Srbije pada u vreme beogradskih izbora, i da će mnogi da tumače tu posetu u kontekstu izbora.

Lavrova i ne dotiču izbori, ali ga mnogo dotiče sve u vezi sa Kosovom i predlozi za rešenje tog pitanja, dodaje novinar Politike.

Rusija mora da zna na čemu je, to je Lavrov rekao i u intervjuu agenciji Beta, podseća. "Rešenje EU da primi Srbiju u svoje redove je veliki korak u političkim odnosima i prema Evropi i prema Rusiji, jer su to stvari dramatičnog karaktera... Za Srbiju pogotovo", naveo je osvrćući se na nedavno usvojenu strategiju EK.

Sigurno je da bi Srbija zastupala više interese Rusije u EU, nego bilo koja druga zemlja u ovom trenutku, rekao je Samardžija i podvukao bliskost dve zemlje, političke i ekonomske veze: "Glas Rusije bi se čuo mnogo više u EU ukoliko bi Srbija bila taj govornik".

Nakon donošenja strategije, smatra Samardžija, Lavrov pokušava da vidi šta je to što Rusiju može da interesuje konkretno i šta ona može da uradi da produbi odnos i sa Srbijom i sa zemljama EU koje su njima važne.

Novinar Politike smatra da će se u EU vrlo pažljivo slušati šta kaže ovde Lavrov, ali i naši zvaničnici, i da će na osnovu toga, vrlo brzo, možda već za nekoliko dana, da usledi neka evropska ocena te posete.

"Poseta Lavrova je potvrda onoga što se i do sada dešavalo između Srbije i Rusije, a poseta bilo kod političara sa Zapada je druga priča. Ono što mi sebi možemo da dozvolimo sa Rusijom, u okvirima pristojnosti i veličine zemlje i uticaja, na Zapadu ne možemo sebi da priuštimo... Tamo moramo da budemo oprezniji, jer Zapad mnogo toga diktira i kod nas. Moramo da nađemo kombinaciju saradnje i sa jednom i sa drugom stranom, ali takvu koja ide nama u korist... To je ono što nedostaje svim našim političarima. Mi nemamo nijednog političara koji bi rekao - ovo je put", ocenjuje gost Dana uživo. 

Smatra da je razlog tome što niko ne sme jasno da se izjasni i strah od građana.

Govoreći o stolici u UN za Kosovo, Samardžija kaže da ukoliko Moskva ne dozvoli to, Priština je neće dobiti. Kaže da gotovo sve zemlje u Evropi imaju neko "svoje Kosovo", ali ne tako drastično.

Cela priča o Kosovu nije ni na početku rešavanja, ocenjuje Samardžija. Problem Kosova je što nije definisano, da bi bilo država, što  nemaju jasnu strukturu vlasti, zasnovani su na uticaju ljudi izvana i iznutra koji su više snagom oružja tu, nego konkretnom politikom, ocenio je.

Govoreći o položaju Rusije danas u svetu, Samardžija primećuje da su se, od kad je Vladimir Putin došao na vlast, stvari dramatično promenile na globalnom planu. "Uspeo je ono što niko pre njega nije uspeo, da razbije monopolarni svet... Nije on tu sam, njemu je pomogla činjenica da je Kina postala to što jeste, Turska, pa i Iran", navodi.

Ukoliko bi došlo do sukoba bilo koga iz EU sa Rusijom, problem bi, kaže gost N1, bio što bi to bio komšijski sukob, i što bi Rusija i EU i nakon toga, i dalje, živele jedna do druge. Sumnjam da Rusija ima nameru da napada nekoga, analize kažu da ako krenu ka Baltiku za to bi bilo dovoljno 48 sati uprkos NATO jedinicama, navodi.

"Rusija više ne ide na snagu, nego za suptilnije metode. Jedino u Siriji što se desilo, to je ilustracija snage", kaže Samardžija. Rusija je u Siriji prikupila neke poene, a uspela je i da dobije saveznike, Tursku i Iran, dodaje.

"Uticaj SAD u EU polako bledi, ali nije došlo još do toga da Unija kaže - mi smo samostalan igrač", navodi.

Podseća da je Nemačka, na primer, toliko zavisna od energenata iz Rusije, da ne misli da će doći tu do nekog zaoštravanja. "Evropa shvata da ako želi da ima dobre odnose sa Rusijom, ona mora da te odnose zasnuje na trgovini".

Amerika je trenutno razbacana na mnogo strana, ima mnogo lokalnih problema,nerešenih, da na globalnom nivou ne mogu mnogo da urade, u ovom trenutku, ocenjuje Samardžija. Kad se srede, dodaje, krenuće mnogo žešće, ali je mišljenja da se u Trampovom mandatu to se neće učiniti, jer on nema jasnu viziju svoje politike.

Maja 2013. godine dve zemlje (Srbija i Rusija) su potpisale Ugovor o strateškom partnerstvu. Samardžija kaže da misli da je sporazum približio dve strane i da su Srbija i Rusija veći partneri sada. Ipak, mišljenja je da još nisu iskorišćeni potencijali tog ugovora. Dodaje da je to zavisilo i od pritisaka sa strane. "Mi ne možemo da vodimo baš svoju politiku, a da ne gledamo i druge igrače u tome".

Samardžija kaže da ne veruje da Srbija sebe može da dovede u situaciju da ima razmimoilaženja sa Rusijom, i dodaje da ih nije bilo ni sa SSSR 1948. godine. Dve države su, navodi, uvek pomagale jedna drugoj, i to je prirodan odnos, a ne neko ideološko pitanje.

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Drugarica Melita

Ne slažem se sa g. Samardžićem da bi Srbija zastupala više interese Rusije u EU. Zašto bismo mi zastupali njihove interese, Srbija ulazi u EU zbog svoje koristi i zastupaće tamo prvenstveno svoje interese. Naravno da nećemo zabati nož u leđa Rusiji, ali nećemo ni biti njihovi drveni advokati.

57 0

Aleksandar

Ovo liči na odmerene ocene. Ali ako bi one bile uputstvo za ponašanje Srbije, ostadosmo beda doveka.

4 0

Soko

Први пут да неко на најреалнији начин и добар познавалац прилика изнесе стварност ситуације.САД се одавно батрга и више се бави празним причама него што заиста има моћи.Европа само пати и губи у партнерству са њима.

51 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo