Bakić: Rušenje ovog naopakog sistema ili nastavak propadanja

Bakić: Rušenje ovog naopakog sistema ili nastavak propadanja Izvor: N1

Profesor Filozofskog fakulteta Jovo Bakić smatra da je Inicijativa Ne davimo Beograd jedina opozicija Vučićevoj listi u Beogradu, a da su svi ostali "samo dekor", dok profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević ocenjuje da pojedine liste na izborima učestvuju samo kako bi zbunile birače i oduzele određeni broj glasova opozicionim strankama.

Još 12 dana ostalo je do beogradskih izbora. Proglašene su 24 liste onih za koje Beograđani mogu da glasaju. Nekoliko lista ima dobro poznata lica, na nekima se nalaze kako sami kažu nova lica, a neka su glasačima potpuno nepoznata. Da li je veliki broj lista odlika demokratskog društva u kome svako može da da sebi pravo da izađe na izbore ili je u pitanju nešto drugo?

To sa demokratijom nema blage veze, kategoričan je Bakić i tvrdi da je broj lista na beogradskim izborima odlika jednog autoritarnog, oligarhijskog sistema gde postoji jedan autoritarac, jedna oligarhija i ljude koji učestvuju u izbornoj trci koji su dobrim delom članovi te oligarhije ili bi želeli da to postanu.

“Na taj način se kreiraju liste – da se opoziciono delanje obesmisli i da se sopstvena vlast učvrsti”, ocenjuje Bakić i poručuje da uprkos tome što bi birači opravdanu mogli da zaključe da su “svi isti”, postoji jedna lista koja je drugačija i deluje kao izvorna demokratska stranka, a to je, prema Bakićevom uverenju, lista Ne davimo Beograd.

Bakić ističe i da je činjenica da predsednik države nosi listu za gradske izbore, “neustavna situacija”, te da bi Aleksandar Vučić zbog toga, kako kaže, morao da se nađe van svoje funkcije, pa i na sudu.

“Ako već danas brani Milana Radojičića – onoga čoveka za koga smo čuli poslednjih dana, s Kosova – pa, mogao bi i njega da stavi na listu za Beograd. Pa to bi isto bilo sjajno. Kao i Zvonka Veselinovića. Mogao bi sve mafijaše da stavi. To je jedna mafijaška srpska naprednjačka lista. Ono srpska pod navodnicima. A i ono naprednjačka, a i ono lista. Dakle, mi smo svi pod navodnicima. Zašto? Zato što trpimo jednog uzurpatora na čelu ove države. On je uzurpator vlasti”, tvrdi Bakić.

jovo bakić Izvor: N1

Kaže i da ako su Beograđani spremni da glasaju za listu koja se zove imenom i prezimeno predsednika Republike, onda i “zaslužujemo da propadnemo”.

Bakić smatra i da opozicija, sa izuzetkom liste Ne davimo Beograd koju podržava, ne može ništa da promeni, jer je i sama deo “nenormalnog sistema”.

Tako je za Demokratsku stranku ocenio da je skandalozna i da treba da “propadne odmah”, jer za gradonačelnika kandiduje Dragana Šutanovca koji je, kako kaže, vladao ovom zemljom, a “Misli da ne snosi odgovornost za položaj ove zemlje u datom trenutku”.

“Ključna stvar jeste da se ovaj sistem koji je naopak, korumpiran, skandalozan, kriminalan i mafijaški - sruši. Da se pretvori u prah i pepeo. To je uslov svih uslova, ako mi hoćemo da nešto napravimo od ove zemlje. Ako nećemo, molim lepo, onda neka propadamo do daljeg”, poručio je Bakić.

Ocenio je i da je kampanja “smrtno dosadna, već viđena i u najmanju ruku bespredmetna”.

“Taj Đilas - ne slažem se s njim, podržavam Ne davimo Beograd - ali on je taj most (na Adi) završio. Most je ozbiljniji projekat nego te dve zgradurine (u Beogradu na vodi)”, naveo je Bakić.

Pojedine liste su tu da zbune birače i oduzmu glasove

đorđe pavićević Izvor: N1

  Profesor Đorđe Pavićević ocenio je da su se pojedine liste kandidovale za beogradske izbore kako bi zbunile glasače i oduzele određeni broj glasova nekoj drugoj listi, poput liste "Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka, Milorad Radulović". Time bi se, kako kaže, povećao broj birača čiji bi glasovi ostali ispod cenzusa, a onda bi po D'Ontovom sistemu, najveći broj tih mesta pripao onoj listi koja osvoji najviše glasova na izborima.

“Ako se setimo, na Vračaru je na opštinskim izborima izmišljena lista 'Patkica' imala oko dva odsto glasova, a nije imala veze sa Inicijativom Ne davimo Beograd”, podseća Pavićević.

Kaže i da nije baš saglasan sa ocenom Bakića da u Srbiji nema opozicije, ali ističe da su opozicione stranke izgubile kredibilitet. Ukoliko se, kako kaže, neko pita da li “baca glas” ako npr. podrži Ne davimo Beograd, zašto se onda ne pita i da li baca glas kada kao na Vračaru glasa za jednu stranku, a onda njeni odbornici pređu na drugu stranu i formiraju drugačiju vlast.

“U tom smislu opozicija treba da izgradi tu vrstu kredibiliteta da bismo mogli da im verujemo da će sprovoditi ono što su obećali, a često je iskustvo govorilo drugačije”, podseća Pavićević i ističe da je na opštinskom nivou najveći broj takozvanih preletača, te da su u pojedinim mestima celi opštinski odbori prelazili iz jedne u drugu stranku.

Pavićević očekuje i da će pored SNS-a, cenzus preći još tri, četiri velike liste, poput DS-a, SPS-a, Dosta je bilo i Dveri… te da će oko 15-ako odsto glasova ostati ispod cenzusa.

Ocenio je i da brzina kojom su neke male liste prikupile potpise ukazuje na to da je taj posao za njih uradio neko drugi, kao i da postoje slučajevi da je nekim listama neko drugi plaćao sajtove, oglase ili Fejsbuk kampanje.

Osvrćući se na dosadašnji tok kampanje, Pavićević je rekao da su pokrenuta neka pitanja koja nisu beznačajna, te da je iz kampanje saznao dosta o vrtićima.

Ima, međutim, dosta stvari o kojima se govori, a koje izlaze van okvira gradskih nadležnosti, kao i pokušaja vladajuće stranke da predstave opozicionu kampanju predstave kao napad na Vučića, iako o njemu gotovo niko ne govori, niti se ovo izbori koji se tiču njegove funkcije, ukazao je Pavićević.

Izvor: N1

Komentara 84

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vladimir

Ovde mi nešto nije jasno. Zašto Jovo Bakić ne glasa za Belog Preletačevića za kojeg je pre manje od godinu dana govorio da je jedina svetla tačka na političkoj sceni Srbije. Sada je rešio da podrži infantilnu skupinu hipstera koji se gade polutike, a hoće da učestvuju u političkom životu. Bojim se da će se Jovo, inače politički analfabeta par ekselans, i njih odreći za koji mesec. Jedini ko može da sruši Vučića su političke stramnke, nikakve organizacije, društva, udruženja. Ko to ne shvata zaslužuje da mu Vučić odlučuje o sudbini i u narednih 20 godina. Ozbiljni ljudi će na ovim izborima glasati ili za Đilasa ili za DS. Treće nema.

23 27

seljak mali mokri lug

Narode Srbije, pokazite se kao pravi Srbi i u inat vasim plasljivim roditeljima, bakama i dedama glasajte za onog Djilasa sto je napravio veliki most u Beogradu, nemojte glasati za ove sto prave fontane! Sta ce nama fontane!? Nama treba posao, dobra plata i da zivimo ko LJUDI! Dosta su nas ovi na vlasti pljackali i lagali! Necete pogresiti ako glasate za Djilasa!

31 5

Sale

Jovo za NDMBGD! Lepa vest!

33 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo