Erupcija vulkana uništila vrh planine Sinabung

Erupcija vulkana na planini Sinabung na ostrvu Sumatra u Indoneziji kada je pepeo izbačen u visini od pet kilometara, uništila je i vrh te planine i preoblikovala njen izgled.

vulkan, sinabung Izvor: Tanjug / VMBG via AP

Snimci pre i posle erupcije, koje je napravio indonežanski Centar za vulkanologiju, pokazuju da ogroman komad nedostaje na vrhu planine. Snimak dronom vulkana pre erupcije možete pogledati i u epizodi serijala Bez granica sa Andrejem: Bataci na Sumatri

Vulkanolog Devi Kamil Sajahbana rekao je da taj komad, poznat kao "lavina kupola" ima zapreminu od najmanje 1,6 miliona kubnih metara.

Iz vulkana u oblasti Severna Sumatra koji je aktivan od 2010. godine, počev od juče ujutru se vrući oblaci pepela spustaju niz njegove padine čak 4,9 kilometara od kratera. Niko nije povređen.

Video snimci pokazuju decu kako vrišteći beže iz škole izvan zabranjene zone oko vulkana dok se veliki stub pepela diže u pozadini. 

Planina Sinabung visine 2.600 metara u distriktu Karo bila je vekovima u stanju mirovanja pre aktiviranja u avgustu 2010. godine, kada su poginule dve osobe, a 30.000 ljudi je bilo primorano da pobegne.

U erupciji vulkana Sinabung u februaru 2014. godine poginulo je 16 osoba. Ta planina je među 120 aktivnih vulkana u Indoneziji, u kojoj su erupcije i zemljotresi česti jer se nalazi na području takozvanog Pacifičkog vatrenog prstena.  

Tagovi: erupcija , vulkan , Indonezija

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo