Bulajić: Nisam u sukobu interesa, neću podneti ostavku

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je Narodnoj skupštini da smeni generalnu sekretarku parlamenta Svetislavu Bulajić jer je, prema nalazima agencije, bila u sukobu interesa i to nije prijavila. Međutim, Svetislava Bulajić kaže da je agencija donela pogrešne zaključke i da će smenu sačekati ali da neće podnositi ostavku.

Inače, ovo je prvi intervju u kojem Svetislava Bulajić govori o preporuci za svoju smenu i brojnim aferama koje se vezuju za njeno ime. Sa njom je razgovarala Jovana Štetin.

Izvor: N1

Agencija za borbu protiv korupcije je donela drugostepeno rešenje kojim preporučuje vašu smenu jer ste prekršili članove Zakona o agenciji - 27 i 32 - koji govore o sukobu interesa i neprijavljivanju sukoba interesa. Da li smatrate da ste prekršili pomenuti zakon?

"Hvala Vam na mogućnosti da se obratim javnosti Srbije. Predugo traje ova agonija oko mog potencijalnog razrešenja ili smene. Kao što znate, retko samo se obraćala javnosti, jer su mi se uglavnom nekulturno i nevaspitano obraćali. U pitanju su bili naručeni tekstovi, očigledno maliciozni i tendenciozni i zato na to nisam reagovala. Kada je već u pitanju nezavisan državni organ kakva je Agencija za borbu protiv korupcije, stvar se menja i ja apsolutno smatram da zakon ni u jednom obliku nisam prekršila zbog čega sam 25. januara preko punomoćnika i pokrenula tužbu pred Upravnim sudom. Budući da sam funkcioner Republike Srbije, imam ogromno poverenje u pravni sistem da će ovo pravilno odlučiti".

Zaključak Agencije je da ste samu sebe upućivali na službene puteve u Istanbul, Edinburg, Varšavu i Kijev, kao i da ste za to samo sebi isplatili oko 220 evra dnevnica i takođe da ste sami sebi obračunavali prekovremeni rad i na taj način došli do više od 160 hiljada dinara. Da li je sve ovo tačno?

"Ja sam samo davala nalog blagajni za isplatu sredstava koja mi pripadaju primenjujući relevantno zakonodavstvo i naročito uredbu Vlade Republike Srbije kada su u pitanju moje dnevnice. Ja nisam konstituisala svoje pravo, samo sam ga na neki način morala okončati jer, da bi ljudi u Srbiji dobro razumeli, prosto snaga potpisa kojom samo ja raspolažem u parlamentu - ne postoji niko ko bi mogao mene u tom smislu da ovlasti, jer se finansijama, po prirodi, posla bavim ja. Što se tiče prekovremenog rada, potpuno je jasno da je agencija apsolutno zanemarila relevantno zakonodavstvo. Ja sam za to vreme zaista radila, što je lako proveriti i to ne samo kada RTS prenosi sednice na kojima ja sedim, pa i sama bez službe. Moja putovanja, moj prekovremeni rad, sve je to vezano za moj rad u Skupštini. Moja putovanja nisu privatna, njih su čak i finansirali partneri, dakle, to Skupštinu nije koštalo. Dnevnice su zakonsko pravo, a u slučaju Kijeva, sa mnom su bili i potpredsednici skupštine Veroljub Arsić i Gordana Čomić, svi smo primili dnevnice".

Imate pravo, a da li mislite da je moralno?

"Znate šta, to za mene nije pitanje morala već pitanje prava. Transparentni su svi podaci o mom poslovanju i još više su transparentni podaci o mojim primanjima. Ja mislim da sam jedan od funkcionera s najmanjom platom u Republici Srbiji. Meni plata svakako nije bila motivacija".

Široj javnosti ste postali poznati kada Vam je predsednica Skupštine, tokom trajanja sednice, rekla "izlazi napolje, još jednom me dovedeš u zabludu... izlazi napolje i donesi mi podatke". Da li ste predsednicu skupštine doveli u zabludu?

"Apsolutno tvrdim da nikoga nisam dovela u zabludu. Mislim da je bila moja obaveza da budem svesna da predstavljam instituciju i da budem dovoljno razborita i vaspitana da na to ne odgovorim istom merom. Ja sam otišla i donela podatke, koji su, doduše, već bili tu. Moj je posao da budem nema i ja sam ostala nema. Ponosna sam što sam se ponela profesionalno i sa odmerenošću. Šta mislite kako sam se osećala? Nemoguće je reći da sam se osećala lepo. Saradnja između kabineta mog i predsednice Skupštine je odlična, naš lični odnos nema ništa sa tim".

Iz kabineta predsednice je prošle nedelje rečeno da će Vaša smena biti na dnevnom redu na prvoj narednoj sednici. Kada očekujete da ćete biti smenjeni?

"Ja o tome ne znam ništa, morate pitati kabinet, tamo ćete dobiti tu informaciju. Ja svakako tražim poništaj rešenja agencije. Na meni je da radim, a na većini da me smeni, ako hoće".

Dok čekate smenu, da li razmišljate o podnošenju ostavke?

"Ne, to za mene ne bi bio moralan čin. Ne pod ovim okolnostima, ja sebe moram da odbranim od neosnovanih napada. Ja se obraćam pravnom sistemu".

Tvrdite da agencija nije imala osnova, zakonskog, šta mislite da je po sredi?

"Ja to ne znam, visoka je funkcija, možda neko želi da bude na mom mestu".

Većina SNS-a je svojevremeno odlučila da Vi budete generalni sekretar, da li mislite da sada upravo neko iz većine Vas želi da smeni?

"Ja to mogu samo da naslutim, izložena sam pritiscima svake vrste, ali ne mogu da ih lociram u Srpskoj naprednoj stranci".

Samo neke od informacija koje su se pojavljivale o Vama u medijima kažu da ste kupili nameštaj za ovaj kabinet, da ste zaposlili ženu sa krivičnim dosijeom, da ste pomogli iznošenje dosijea iz Narodne skupštine, kao i da ste mobingovali svoje zaposlene...

"Kada je u pitanju moje ponašanje prema službenicima, bilo je tvrdnji da ja ne radim profesionalno i da se ne ponašam po pravilima struke, ali te stvari jednostavno nisu tačne. Što se tiče dosijea zaposlenih koji su navodno izneseni, za to je relevantna institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. On je vrlo blagovremeno reagovao i rekao da nema reči o zloupotrebama, izveštaj o tome je dostupan i na njegovom sajtu. Ono što se pojavljivalo... Odmazde i lične stvari - ja, zaista, to ne bih komentarisala. Da se bavim time s kim se družim, ko su moje kume, prijateljice... Nijedna od tih osoba nije to za šta je optužena. Svi ti ataci u medijima su apsolutno bili napadi na moju ličnost i moj dignitet i kredibilitet. Ja sam to izgradila davno, pre ulaska u ovu skupštinu".

Na koga sumnjate, ko hoće da Vas diskredituje?

"To su samo moje sumnje, a dok su sumnje - one nisu za javnost. Ja se nisam uputila putem da to istražujem podizanjem optužnica ili disciplinskim postupcima - smatram da svaki javni funkcioner mora biti svestan da podnese i svetlo javnosti, a ona nije uvek prijatna, to je prosto nešto što uz funkciju ide".

Nište mi odgovorili na pitanje da li ste nabavili nameštaj za svoj kabinet...

"Evo sedite u ovom kabinetu, slikajte ga... Sve je onako kako je i bilo. Jedina razlika je što je okrečen prošlog leta, kako su mi rekli, prvi put od 2006. godine. Ako posle 12 godina ne treba osvežiti prostor - ja mislim da je onda to moj ogroman greh. Sve je samo očišćeno, sve je potpuno isto, u istom nameštaju je radio i moj prethodnik, kao i sekretar pre njega".

Da li verujete da ćete na istom mestu - na ovoj funkciji i u ovom kabinetu - biti i posle prve sledeće sednice?

"Ja verujem, ali moja vera nema sa tim mnogo veze. Ja znam šta sam radila, ja znam kako sam radila, ja znam sa kojom sam predanošću radila, ako to ne nailazi na podršku - tako će biti, ja sam na to bila spremna onog trenutka kad sam ušla u ovu Skupštinu da budem generalni sekretar".

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neki

Zaprepašćujuće pitanje u interviju "Imate pravo, a da li mislite da je moralno?" Moral su društveno prihvaćeni i regulisani normativi socijalnog ponašanja dakle i običajno i formalno pravo - tako da je citirano pitanje negativno pretenciozno.

9 2

Mislim, dakle...

žena je potpuno u pravu, ko se imalo razume u zakon shvatiće da nema nikakvog osnova za ovakve optužbe... to što je nekom zasmetala je već druga stvar...

113 5

andrija

Pola dnevnice 75 rsd, cela dnevnica 150 rsd, prekovremeni sati ne postoje, pa sve da je i dozvoljeno zapošljavanje ko će normalan u upravu gde inspektor sa 30 godina staža i fakultetom(naravno državnim a ne sega-mega) zarađuje nepunih 50000rsd. E zemljo Srbijo, koji njeni prekovremeni, pitaj ljude koji voze po snegu letnje gume jer nisu predviđene javnom nabavkom i rade po 12 sati dnevno za dodaztak od 150din/danu. Prekovremeno ukinuto

23 90

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo