Španski sud odredio kauciju katalonskoj funkcionerki

Španski sud odredio kauciju katalonskoj funkcionerki Izvor: REUTERS/Sergio Perez

Vrhovni sud Španije odredio je kauciju za funkcionerku proseparatističke Republikanske levice Katalonije Martu Roviru u okviru istage o umešanosti u proglašenje nezavisnosti tog španskog regiona.

Istražni sudija ispitao je Roviru o njenoj ulozi u najvećoj političkoj krizi koja je pogodila Španiju u poslednjih nekoliko decenija i određena joj je kaucija u iznosu od 60.000 evra, navodi AP.

Liderka konzervativne PDeCAT Marta Paskal takođe je danas ispitana.

Vlasti u Madridu identifikovale su Rovirovu i Paskalovu kao ključne aktere u raspisivanju zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije i donošenju deklaracije o otcepljenju tog španskog regiona na osnovu njegovih rezultata.

Prema njihovim rečima, referendum 27. oktobra 2017. imao je "simbolički značaj", ali nije imao pravne posledice.

marta paskal, katalonija Izvor: REUTERS/Sergio Perez

Više od 20 katalonskih političara, poslanika i šef regionalne policije su pod istragom zbog pobune i pronevere državnih fondova.

Četvoro osumnjičenih, uključujući i bivšeg potpredsednik katalonske vlade Oriola Žunkerasa nalaze se u pritvoru u Madridu, dok je bivši predsednik vlade Karles Pućdemon u Belgiji jer mu u Španiji preti hapšenje.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost.

Vlada Španije je zatim suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Tagovi: Španija , Katalonija

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo