Đurić: U Briselu o ZSO, ali i o ubistvu Ivanovića

Takozvani unutrašnji dijalog, čiji je cilj da formuliše moguća rešenja kosovskog problema, je u toku. Paralelno s tim, Beograd se priprema i za nastavak dijaloga s Prištinom u Briselu krajem meseca. U kancelariji za KiM najavljuju da će osim "teme svih tema" - Zajednice srpskih opština, imati brojna pitanja o istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

Izvor: N1

Nakon više od godinu dana i pokušaja nastavka dijaloga u januaru koji je prekinut zbog ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, predstavnici Beograda i Prištine 26. februara trebalo bi ponovo da sednu za sto u Briselu. Direktor kancelarije za Kosovo najavljuje da će to ubistvo i istraga biti jedna od tema razgovora.

"Očekujemo mnoge odgovore. Imaćemo mnogo pitanja za naše sagovornike. Povešćemo, na kraju krajeva, i kompetentne ljude, stručnjake iz policije koji će određena pitanja tamo postaviti", izjavio je Marko Đurić.

Za to vreme održan je 16 okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu - ovoga puta u organizaciji Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.

"Jedan od mogućih modela koji sada po meni dolazi u obzir, a o tome je bilo reči u jednoj diskusiji, to je možda šansa da Srbija inicira jednu celovitu međunarodnu konferenciju gde bismo nastojali da ispravimo neke strateške greške prethodne politike nakon 2000-te i da se vratimo na ravan rešavanja u okviru Ujedinjenih nacija", izjavio je Andreja Savić sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.

"Da se poslužim onim što su nekada Kinezi govorili: neka cvetaju svi cvetovi. Znači, neka se čuju sva mišljenja i sa jednog i sa drugog spektra jer to će pomoći i našoj vlasti i našoj zemlji da se bolje snađe u svemu ovome i da ima sve elemente pri ruci prilikom odlučivanja o takozvanom završnom rešenju ako do njega dođe", kaže bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović.

O završnom rešenju, kako najavljuje Đurić, izjasniće se građani. Ipak ne odgovara na pitanje da li to znači da će biti raspisan referendum.

"Ja ne bih da izgovaram tu reč zato što ne želim da unapred, dok odluke nisu donete, prejudiciram na koji će način to biti", rekao je Đurić.

Ništa određeniji Đurić nije bio ni na pitanje kada će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložiti konačno rešenje za Kosovo, odgovarajući sa: "Kada se proceni da je trenutak najadekvatniji".

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bob

Je l' to onaj ( Djuric) sto je izjavio da nece da ide na pregovore u Brisel i da ga niko ne moze naterati, sve dok se ne rasvetli ubistvo Ivanovica!?

15 0

Ribar

On se za nesto pita i odlucuje kao ja i ti odprilike.

0 0

Dunster

U Briselu postaviti pitanje Briselu: ZAŠTO PODRŽAVAJU STVARANjE DVE ALBANSKE DRŽAVE (polako i treću u Makedoniji) A SRBE RASULI DA ŽIVE U 5 NOVOSTVORENIH BANANA BALKANSKIH DRŽAVA? Čemu sve to vodi dok EU briše i gotovo da je izbrisala sve medjusobme granice!

2 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo