Udruženja napustila javnu raspravu o izmenama Ustava

Udruženja napustila javnu raspravu o izmenama Ustava Izvor: Tanjug/ Jaroslav Pap

Više tužilačkih i sudijskih udruženja napustilo je javnu raspravu o nacrtu izmena Ustava o pravosuđu zbog istupa pomoćnika ministra pravde Čedomira Backovića.

Javnu raspravu napustili su članovi Konventa, Udruženja tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilačkih i sudijskih pomoćnika i Advokatske komore Vojvodine.

Advokatska komora Vojvodine je saopštila da se umesto argumentovane pravne rasprave i davanja odgovora na postavljena pitanja, Backović obratio na krajnje neprimeren način sudiji Gordani Vidojković.

Kako je za N1 rekao Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, Čedomir Backović izneo je mnoštvo uvreda i nečega što su sudije okarakterisale kao pretnje.

"Zbog toga smo odlučili da napustimo ovakav skup, jer on ne predstavlja ni pokušaj javne rasprave i u suprotnosti je sa onim što je stajalo u obavezama u akcionom planu za Poglavlje 23. Svi odgovori koje smo čuli na postavljena pitanja pokazali su nepoštovanje i struke i civilnog društva", rekao je.

Rasprava je prekinuta, nakon što je Backović Konvent nazvao "nekom vrstom Centralnog komiteta" i nakon što nisu dobili odgovore o njegovom poslednjem istupu na TV N1 i drugim stavovima.

"Ovo danas pokazuje nipodaštavanje i pokušaj da se jednoumlje iz Ministarstva pravde nametne struci, da se zakloni iza građana i da se zaista ne uđe ni u kakvu raspravu o predloženim rešenjima", rekao je Milan Antonijević.

Ipak, kako je dodao, to više liči na lični obračun pomoćnika ministra pravde sa sudijama i tužiocima, nego na stav nečega što je Ministarstvo pravde.

Kako kažu u Alumni klubu, predstavnici te organizacije, Udruženja sudija prekršajnih sudova i više sudija novosadskih sudova ostali su u sali, pa je rasprava nastavljena. 

Izvor: N1

Komentara 91

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stevan

U mome komentaru, greskom se potkrala slovna greska: piše " poratnim " , a trebalo je da stoji "POROTNIM". Rec je o uvodjenju "N A R O D N I H P O R O T A", kao neophodnog filtera za model odgovornosti koji ako se uvede po ugledu na druge zemlje naprednije demokratije oduzima moć i za zloupotrebu vlasti, a i za "struku" !!!

0 1

Stevan

Predlozi su strukturalno loši !!!To je nesumnjivo, jer pisci prednacrta (a vec ga zovu "predlogom") žele da u resenjima osiguraju poziciju vlasti ( vladajucih partija ) !!! I udruzenja su po definiciji esnafski subjektivna u zelji da "struka bude nezavisna"!!! Na stranu tu sto nijedno od udruzenja nije regularno, po zakonu uspostavilo svoju organizaciju ii rukovodstvo, struka ne moze dobiti pozIciju da bude bez drustvenih mehanizama , koji je spasavaju od korumpiranosti , otudjenja i samovolje !!! To se u drustvima razvijenije demokratije rešava poratnim sistemom.Njega je potrebno primeniti i u sudstvu i u tuzilastvima, sto je nacin da se izbegnu monopoli i vlasti i "struke" !!!

0 3

Patriot I

A žene u crnom? Ne pišete jesu li i one napustile sastanak.

3 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo