Siva zona zakona – omiljeno mesto za funkcionersku kampanju

Kampanja za beogradske izbore počela je pre nešto više od mesec dana i gotovo od samog njenog početka nezavisni posmatrači su upozoravali na brojne zloupotrebe - pre svega korišenje javnih funkcija, ali i javnih sredstava u svrhe partijske promocije.

Izvor: N1

Predsednik Republike Aleksandar Vučić demantuje takve primedbe, a nezavisne organizacije upozoravaju da se sve dešava u sivoj zoni zakonodavnog sistema, što omogućava da sva evetualna kršenja propisa prođu nekažnjeno.

Da je završeno asfalitiranje dela Podunavske ulice u Resniku, možda i ne bi bila vest, da je nije svečano saopštio gradski menadžer Goran Vesić

“U Resniku je danas bolje, nego što je to bilo pre četiri godine, a mi smo svi tu da bude za četiri godine bolje nego danas”, poručio je Vesić prilikom posete tom beogradskom naselju.

Iako možda zvuči kao partijski funkcioner u predizbornoj kampanji, Goran Vesić je Resnik posetio u svojstvu gradskog menadžera. Na pitanje N1 da li se u tom i u sličnim primerima radi o funkcionerskoj kampanji, predsednik Aleksandar Vučić odgovara: “nek promovišu svoj rad”.

“Nisam baš sasvim razumeo primedbu ali bi bilo bolje da promovišu svoj rad i ono što im je domen njihovog delovanja. Ali ja sam sad na ovo odgovorio iako sam se trudio da odgovorim u roku od 15 sekundi, zato što sam pitan, ako vas neko pita princip pristojnosti je da odgovorite, iako nisam došao ovde da govorim o stranačkim pitanjima”, rekao je Vučić.

O stranačkim pitanjima Vučić govori u svojstvu predsednika stranke, intenzivno učestvujući u predizbornoj kampanji za gradske izbore - na kojima nije kandidat, podseća Raša Nedeljkov iz posmatračke misije CRTA.

“Ono što je vrlo simptomatično jeste da se ta granica između partijskog interesa i javnog interesa maltene u potpunosti izbrisala, te je javnosti veoma teško da razluče kada se koji funkcioner pojavljuje u kom svojstvu, da li kao državni funkcioner, ili gradski funkcioner, ili kao predstavnik partije”, ukazuje Nedeljkov.

Zloupotreba javne funkcije ide rame uz rame sa zloupotrebom javnih dobara, upozoravaju u CRTI. Tako je, ilustruju u toj organizaciji, prilikom posete gradonačelnika Siniše Malog gradsko saobraćajno preduzeće postalo poligon za partijska pitanja, kada su radnici GSP-a komentarisali izjavu kandidata za gradonačelnika Dragana Đilasa da je situacija u tom preduzeću teška.

U CRTI kažu da ni poslodavac, ni radnici, međutim, nisu poštovali zakon, preciznije 70. član Zakona o javnim preduzećima, koji glasi:

“Zabranjeno je korišćenje imovine, aktivnosti, imena i vizuelnog identiteta javnog preduzeća u svim aktivnostima vezanim za političke stranke i izborne kampanje, kao i svaka druga upotreba javnih preduzeća u političke svrhe.”

Iako brani, zakon ne predviđa nikakve sankcije za kršenje citiranog člana. Da li će eventualne zloupotrebe na koje upozoravaju nezavisni posmatrači, biti ispitane i procesuirane zavisi od Agencije za borbu protiv korupcije, koja se ni o jednoj prijavi podnetoj od početka kampanje nije izjasnila.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mestanin jedne MZ

Bili izbori po MZ sirom Srbije,pod sloganom za bolji tu i tu MZ.Kad je u pitanju moja MZ,otimacina ko ce od clanova SNS uci u savet,svih 9 clanova su iz te stranke kao i sef MZ.pute kroz ulice puni vode,bankine vislje od puta,nema ko da ispusti vodu u jarke koji postoje.Ima dosta javasluka i nerada koje je sve tesko nabrajati. P.S.Zato molim N1 da otvori nedeljnu rubriku moja MZ,gde bi se ljudi obracali javnosti o dobrom i losem radu u njivoj MZ.

8 64

Prof. dr R O T

Predsednik, koji nije predsednik svih gradjana, niti moj, ide u kampanju u Ripanj, tamo gde nema para, normalno da trosi nase novce, koji se koncentrisu u Beogradu, ako zelite da ne bude tako, u maksimalno mogucem broju na glasanje i razmisljajte, hvala!

10 111

Tamte i vamte

Ko Vucica zamenjuje na predsednickoj funkciji,kad on kao predsednik stranke promovise kampanju za bolji Beograd.Jer Vulin tada zna ko je vrhovni komadant za nedaj Boze neki napad.

26 127

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo