Priština slavi paradom policije i bezbednosnih snaga

Drugog dana obeležavanja desetogodišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, u Prištini je održana svečana sednica Skupštine, a nakon nje i parada Bezbednosnih snaga i Policije. Predsednik Kosova Hašim Tači odbacio je mogućnost razmene teritorije sa Srbijom i rekao da će se proces dijaloga biti nastavljen uprkos ubistvu Olivera Ivanovića.

Izvor: N1

Izjavio je i da je odlučan da Kosovo što pre dobije svoju vojsku.

Centralna ceremonija u Prištini, povodom desete godišnjice samoproglašene nezavisnosti, bila je defile Bezbednosnih snaga Kosova i policije glavnim ulicma i trgovima.

Predsednik Tači je na početku svečanosti poručio da je odlučan da Kosovo formira sopstvenu vojsku.

"Kao predsednik sam odlučan da Kosovo učinim državom sa svojom vojskom. Bezbednosne snage Kosova već neko vreme vežbaju, pripremaju se, rade kao prava vojska jedne države. Ona je najveća vrednost ove zemlje”, istakao je Tači.

Na svečanoj sednici Skupštine Kosova, kojoj su prisustvovali mnogi međunarodni zvaničnici, rečeno je da su dostiguća koje je Kosovo postiglo za deset godina bila nezamisliva.

Predsednik parlamenta Kadri Veselji rekao je i da je Kosovo između konflikta i dijaloga sa Srbijom, izabralo dijalog.

"Radimo na tome da duh saradnje izgradimo i u odnosima sa severnim susedom - Republikom Srbijom. Između konflikta i dijaloga sa Srbijom, izabrali smo ovo drugo, kao put pomirenja i međusobnog poštovanja, kao dve nezavisne države”, rekao je on.

Građani sa kojima je u Prištini razgovarala ekipa TV N1 kažu da je današnji datum najvažniji u istoriji Kosova.

"Možda se za ovih 10 godina očekivanja nisu ispunila, ali nije ni loše. Nadamo se da će godine ispred nas biti još bolje."

Ovo je veoma važan dan za nas, došli smo iz Švedske kako bismo ga proslavili."

rita ora priština Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Jedan od događaja koji je bez konkurencije obeležio deceniju proglašenja nezavisnosti, bio je koncert svetske muzičke zvezde poreklom sa Kosova, Rita Ore, koji je održan sinoć na glavnom prištinskom trgu.

Koncertu je prisustvovalo više desetina hiljada građana. Ora je izvela svoje najveće hitove, dok je kao iznenađenje za publiku izvela albansku tradicionalnu muziku kao deo jedne od svojih pesama.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

e-krem

Kosovo nije proglasilo nezavnisnost"Jednostrano" vec u punoj koordinaciji sa zapadnim zemljama koje su ucestvovale u njenom oslobadjanju.Ovom dosadnom recenicom se samo zeli umanjiti znacaj tog cina a cela prica oko toga je servirana neukima i nepismenima a takvih je u Srbiji trecina.

9 2

Ardeljan Dorel

Treba da slave,pobegli su od BG politike,VELIKOSRBIJANSKE.

12 7

Pera

Politika Beograda od 1944. je partizanska i antisrpska.

2 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo