Beograd za kompromis sa Prištinom, ali šta to podrazumeva?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su proglašenjem nezavisnosti pre 10 godina brutalno, silom pogaženi svi pravni principi i dodao da je u budućnosti najvažnije postići konsenzus Beograda i Prištine, kojim bi obe strane bile najmanje nezadovoljne.

Izvor: N1

Vučić je posle sastanka sa studentima sa Kosova i Metohije rekao da ne zna kako bi Kosovo moglo da postane članica Ujedinjenih nacija, a da pre toga ne postigne dogovor sa Srbijom. O kakvom kompromisu je međutim reč i da li se vide takozvane "crvene linije"?

Da li bi Beograd i Priština, deset godina i jedan dan od proglašenja nezavisnosti Kosova, mogli da okrenu novi list? Upravo nešto slično najavljuje predsednik države, u čijem današnjem obraćanju je dominirala jedna reč - kompromis.

“Mi moramo da pravimo kompromis s Albancima. Onaj ko nije za kompromis s Albancima - ne bih želeo nikog politički da optužujem - ali ti ljudi moraju da razumeju da time gubimo samo mi”, poručio je Vučić.

To ne znači da će neko Srbiju, kako Vučić kaže, izvući za uši i naterati da prizna nezavisnost Kosova, već samo da je za tango potrebno dvoje. Tako predsednik više ne odbacuje kategorički mogućnost da Kosovo uđe u međunarodne institucije, ali kaže, Srbija u eventualnom dogovoru neće ostati kratkih rukava.

“Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne sporazum sa Srbijom. Da bi taj sporazum bio postignut, mi moramo da dođemo do kompromisnog rešenja. Ako vam je potrebna Srbija, Srbija i Srbi moraju nešto i da dobiju”, istakao je predsednik.

dušan janjić Izvor: N1

Šta bi Srbija kompromisom mogla da dobije? Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose veruje u scenario po kom Srbija ne bi ni priznala, ali ni stopirala Kosovo u diplomatskom smislu, a zauzvrat bi dobila ubrzanje prijema u Evropsku uniju i više novca iz pretpristupnih fondova.

“To su neki ozbiljni kompromisi i ja mislim da Vučić na njih računa, jer - kad ne bi na njih računao, on ne bi uopšte ulazio u ovu priču. Priča o unutrašnjem dijalogu, o evropskoj perspektivi, ako gledate sadašnje raspoloženje javnosti, pa i njegove vladajuće većine, to je gubitnička priča”, smatra Janjić.

Očekuje i da će se, zajedno sa Vučićevom, bitno izmeniti i retorika medija bliskih vlasti i pojedinih državnih funkcionera, gde će se, umesto politike potpaljivanja odnosa, više koristiti pomirljivi termini.

Komentara 72

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Srbin 100%

Taj kompromis još podrazumeva i da narod ubuduće dobro razmisli koga dovodi na vlast, jer jedna nepromišljena odluka kao 2000 god. petog oktobra može da nam zakomplikuje život, i narodu i Srbiji. Takva odluka nas je i dovela dotle da u tih 12 godina izgubimo narednih 30-tak godina u ispravljanju katastrofalnih odluka koje je ta vlast uradila po nalogu njihovih mentora, a mi smo izgubili tih 30-tak godina naše dece!

74 2

Lexi

Do sad nismo imali nikakav boljitak ne možemo a da ne probamo.

68 1

Oliver

Nećemo trpeti nečije kaprice.

59 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo