Zatvori

Beograd za kompromis sa Prištinom, ali šta to podrazumeva?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su proglašenjem nezavisnosti pre 10 godina brutalno, silom pogaženi svi pravni principi i dodao da je u budućnosti najvažnije postići konsenzus Beograda i Prištine, kojim bi obe strane bile najmanje nezadovoljne.

Izvor: N1

Vučić je posle sastanka sa studentima sa Kosova i Metohije rekao da ne zna kako bi Kosovo moglo da postane članica Ujedinjenih nacija, a da pre toga ne postigne dogovor sa Srbijom. O kakvom kompromisu je međutim reč i da li se vide takozvane "crvene linije"?

Da li bi Beograd i Priština, deset godina i jedan dan od proglašenja nezavisnosti Kosova, mogli da okrenu novi list? Upravo nešto slično najavljuje predsednik države, u čijem današnjem obraćanju je dominirala jedna reč - kompromis.

“Mi moramo da pravimo kompromis s Albancima. Onaj ko nije za kompromis s Albancima - ne bih želeo nikog politički da optužujem - ali ti ljudi moraju da razumeju da time gubimo samo mi”, poručio je Vučić.

To ne znači da će neko Srbiju, kako Vučić kaže, izvući za uši i naterati da prizna nezavisnost Kosova, već samo da je za tango potrebno dvoje. Tako predsednik više ne odbacuje kategorički mogućnost da Kosovo uđe u međunarodne institucije, ali kaže, Srbija u eventualnom dogovoru neće ostati kratkih rukava.

“Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne sporazum sa Srbijom. Da bi taj sporazum bio postignut, mi moramo da dođemo do kompromisnog rešenja. Ako vam je potrebna Srbija, Srbija i Srbi moraju nešto i da dobiju”, istakao je predsednik.

dušan janjić Izvor: N1

Šta bi Srbija kompromisom mogla da dobije? Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose veruje u scenario po kom Srbija ne bi ni priznala, ali ni stopirala Kosovo u diplomatskom smislu, a zauzvrat bi dobila ubrzanje prijema u Evropsku uniju i više novca iz pretpristupnih fondova.

“To su neki ozbiljni kompromisi i ja mislim da Vučić na njih računa, jer - kad ne bi na njih računao, on ne bi uopšte ulazio u ovu priču. Priča o unutrašnjem dijalogu, o evropskoj perspektivi, ako gledate sadašnje raspoloženje javnosti, pa i njegove vladajuće većine, to je gubitnička priča”, smatra Janjić.

Očekuje i da će se, zajedno sa Vučićevom, bitno izmeniti i retorika medija bliskih vlasti i pojedinih državnih funkcionera, gde će se, umesto politike potpaljivanja odnosa, više koristiti pomirljivi termini.

Komentara 72

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Srbin 100%

Taj kompromis još podrazumeva i da narod ubuduće dobro razmisli koga dovodi na vlast, jer jedna nepromišljena odluka kao 2000 god. petog oktobra može da nam zakomplikuje život, i narodu i Srbiji. Takva odluka nas je i dovela dotle da u tih 12 godina izgubimo narednih 30-tak godina u ispravljanju katastrofalnih odluka koje je ta vlast uradila po nalogu njihovih mentora, a mi smo izgubili tih 30-tak godina naše dece!

74 2

Lexi

Do sad nismo imali nikakav boljitak ne možemo a da ne probamo.

68 1

Oliver

Nećemo trpeti nečije kaprice.

59 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo