Tači: Neće biti autonomije za Srbe, ni podele Kosova

Tači: Neće biti autonomije za Srbe, ni podele Kosova Izvor: Reuters/Hazir Reka

Predsednik Kosova je u intervjuu za OraNews kategorički odbacio mogućnost razmene teritorije sa Srbijom i rekao da će se proces dijaloga nastaviti uprkos ubistvu Olivera Ivanovića.

"Relevantne institucije naporno rade na tome da se ovaj predmet razjasni. Nema indikacija o bilo kakvom političkom ili etničkom motivu. Verujem da će 2018. biti godina istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije za punu normalizaciju odnosa i pomirenja. To bi značilo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i zašto ne - uzajamnog priznavanja. Ja to vidim kao neophodnost vremena. Ni Kosovo, ni Srbija nemaju vremena za gubljenje. Konačno, neće biti autonomije za Srbe, neće biti podele Kosova, neće biti razmene teritorije Kosova. Kosovo je jedno, jedinstveno, međunarodno priznato i sa međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom," rekao je Tači, piše Gazeta Express, a prenosi Kossev. 

Tači je izjavio da je u poslednjih 10 godina Kosovo imalo uspone i podove, ali je, pre svega, steklo neophodnu odlučnost da se integriše u evroatlantske organizacije.

Predsednik Kosova izjavio je da je odlučan da Kosovo što pre dobije svoju vojsku.  

"Poslednji put kada smo imali paradu Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) pre četiri godine rekao sam da će Kosovo imati svoju vojsku. Odlučan sam da formiramo vojsku što je pre moguće", kazao je Tači na paradi pripadnika BSK povodom desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti.  

On je dodao da je put Kosova ka slobodi i nezavisnosti bio težak i mučan.  

"Okupili smo se da obeležimo deset godina od stvaranje države Kosovo. Mnoge su se generacije žrtvovale da proglasimo nezavisnost Kosova 17. februara 2008. godine. Naš put prema slobodi i nezavisnosti je bio težak i mučan", kazao je on.  

Komandant BSK general-potpukovnik Rahman Rama je predao raport Tačiju i nakon toga su pripadnici svih rodova BSK i Policije Kosova prošli ispred bine na kojoj su bili najviši zvaničnici Kosova i gosti iz inostranstva.  

Tagovi: Hašim Tači , Kosovo

Komentara 79

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zarko

Bice kako se veliki dogovore. Mi i albanci se ne pitamo nista.

15 1

Riki

Srbi su na svome i autonomija samo tebi! Srbi nece deliti svoju državu sa tobom.

77 10

Nikolas

Pazi njega , Kosovo da udje u EU.Srbija ce uci nikada,a Kosovo jos kasnije od toga.

38 22

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo