Prvi dan proslave na Kosovu završen koncertom Rite Ore

Prvi dan proslave na Kosovu završen koncertom Rite Ore Izvor: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Koncertom svetski poznate pevačice poreklom sa Kosova Rite Ore, pred oko 100.000 građana Prištine i drugih delova Kosova, na trgu Skenderbeg okončan je prvi dan obeležavanja desete godišnjice nezavisnosti Kosova.

Tokom dana je održana svečana sednica Vlade Kosova, a organizovane su i sportske i kulturne aktivnosti prvog dana proslave 17. februara. 

Proslava je počela sportskim aktivnostima za decu na Trgu majke Tereze, nastavljena je kulturno-umetničkim defileom Ansambla narodnih pesama i igara Kosova "Šota", koncertom dečije grupe "Xixilonjat" i koncertom "Šote". U Nacionalnoj biblioteci Kosova otvorena je izložba "Kosovo od istorije do državnosti", prikazan je film "Otac", a u 22 sata počeo je koncert Rite Ore. 

Sutra, drugog dana proslave, u Memorijalnom kompleksu "Adem Jašari" u selu Prekaze biće simbolično posađeno 115 stabala u čast zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. U 10 časova počinje Međunarodna konferencija "Decenija nezavisnosti", dok je za 12 časova predviđena Svečana sednica Skupštine Kosova. 

Posle sednice, u 13 časova, na Trgu majke Tereze i Zahira Pajazitija biće održana parada Bezbednosnih snaga Kosova i Policije Kosova.

U Ministarstvu inostranih poslova Kosova biće predstavljena "Knjiga nezavisnosti", s poslanicima koji su proglasili nezavisnost Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači sutra u 15 časova u hotelu "Emerald" u Prištini prirediće prijem za predstavnike institucija Kosova, strane goste i diplomatski kor.

Trojica odbila Tačijeva odlikovanja

Bivši predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, poslanik iz pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi i prištinski publicista Veton Suroi odbili su odlikovanja koja im je, povodom desete godišnjice nezavisnosti Kosova, dodelio kosovski predsednik Hašim Tači.

Tači je ukazom odlikovao predsedničkom medaljom nekoliko stotina ličnosti i organizacija sa Kosova i iz inostranstva. Među odlikovanima su dosadašnji predsednici Kosova i Albanije, premijeri obe zemlje, poslanici skupštine Kosova koji su proglasili nezavisnost, učesnici pregovora u Rambujeu, medijske kompanije, novinari, javni i kulturni radnici i druge ličnosti.

Tagovi: Kosovo , Priština

Komentara 46

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dusan

Srbija ce kad tad morati da prizna nezavisnost Kosova, jednostavno priseljeni smo... Ali mi je veoma drago sto cemo da otezavamo situaciju kosovskim albancima tokom citavog tog procesa :-)

0 2

Bot-volonter

Šta će Rita Ora bezsrpskih fanova ?

0 3

Zdravo

Još se palimo na Kosovo? Dajte da završimo sa tim, i nastavimo dalje, preskupa je cena koju sad plaćamo da bi se samo tripovali da je to još naše

18 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo