Deca loših pesnika

Deca loših pesnika Izvor: N1/Shutterstock

Nema Srbina koji u poslednjih pet godina nije stekao nepogrešiv utisak: "Ovi nam prave malu decu!"

Kad stekneš nepogrešiv utisak da nam neko kolektivno pravi malu decu, misliš na proces koja nema veze sa populacionom politikom, nego je više u pitanju opis situacije na relaciji: ovi gore – mi dole.

Međutim, pre neki dan je uočeno da trend "ovi nam prave malu decu" dobio novu fazu.

- Ovi nam, bre, stvarno prave malu decu! - primetio je Srbin, jer postoji ta teorija kod organizovanog državnog pravljenja male dece da na kraju bude svega, sem dece.

- Mi vam pravimo malu decu! U pitanju je sistem: delovi vaši, ruke naše, tačnije: slogani naši, deca vaša! Kod pravljenja male dece najvažnije je da se rimuje – priznali su "ovi gore" kada su objavili zvanične rezultate državnog konkursa za pravljenje male dece malim motivacionim porukama.

Ima ona Ršumova pesmica: "Jednog dana rešio moj tata za rođendan da mi kupi brata. Pitao je u dućanu, gde prodaju suvu hranu i kupus iz Srema, al' rekli su mu - nema".

Tata iz Ršumove pesme tu se zeznuo, jer nije odmah otišao da se raspita u Ministarstvu kulture.

Kod njih ne možeš da kupiš brata, al' možeš da dobiješ tajni recept koji se prenosi s kolena na koleno.

- Ako vam treba muško dete imamo odličan recept u formi slogana: "Tata gađaj, mama rađaj!" To treba da ponavljate pet puta dnevno i garantujemo muško dete! - rekao je ministar kulture i informisanja prvom zainteresovanom koji je tog jutra banuo u ministarstvo.

- Ali mi oboje radimo po ceo dan u suprotnim delovima grada! Kako da ponovimo pet puta dnevno? Ja ne mogu ni dvaput nedeljno! - rekao je očajni muškarac srednje dobi.

- Ne to, aman, čoveče... Slogan ponavljajte! - uzviknuo je ministar.

- A imate li neki slogan za decu ženskog pola? - pitao je očajni muškarac srednje dobi.

- Imamo: "Nek zakmeči, blago teči!" Taj je osvojio prvu nagradu na našem konkursu za pravljenje dece – objasnio je ministar za kulturu, informisanje i pravljenje dece.

- Kol'ka je nagrada!? - pitao je očajni muškarac srednje dobi.

- Sto pedeset iljada dinara! - rekao je ministar.

- Da sam znao da je tol'ka nagrada za dete, već bi napravio dva komada i bez slogana – uskliknuo je muškarac srednje dobi.

- Ne, bre, čoveče, to je nagrada za slogan, ne za dete! Da damo tol'ko para za svako dete mi bismo bankrotirali, a taman smo postigli uspehe po pitanju mera fiskalne konsolidacije. Ovako, sa šest slogana štedimo na budžetu, a subjektivni utisak je da smo svi zajedno dobili šestorke! - objasnio je ministar za kulturno pravljenje dece.

U Ministarstvu su posebno ponosni na slogane koji su namenjeni samo osobama ženskog pola željnim dece.

- Moj favorit je: "Nađi nekog soma, ali bez kondoma" - rekao je ponosno ministar kulture, koji više dobrih stihova nije čuo ni kada je bio u stručnom žiriju literarnog konkursa pesnika-amatera iz Žagubice.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović izjavila je za N1 kako nema razloga za paniku, jer je u pitanju samo "jedna od faza izbora najboljeg slogana".

Slično je bilo i sa Beogradom na vodi – kada su neki zli jezici uočili da taj projekat nije završen za četiri godine, kako je najavljivano, objasnili su da su oni mislili samo na "prvu A fazu".

- I ovo je samo prva A faza pravljenja dece, takoreći laki peting! - objasnila je ministarka Đukić Dejanović.

U drugoj B fazi, kako je objasnila, biće raspisan konkurs za lirske pesme o pravljenju dece, a u trećoj – konkurs za narodne epske pesme pretkosovskog ciklusa za pravljenje dece.

- Razmišljamo da u četvrtoj fazi angažujemo i Amadeus bend, jer je ideja da se ceo ovaj projekat pod pokroviteljstom Ministarstva kulture u četvrtoj fazi odvija pod devizom: "Deca loših muzičara"! - otkrila je ministarka planove za budućnost.

- A kako se zove prva A faza? - pitali su novinari.

- Prva A faza se zove: "Deca loših pesnika". A u petoj fazi ćemo angažovati i Natašu Bekvalac, po čijem nadimku je nastao izraz Natalitet, a tome svi težimo kao društvo - rekla je ministarka SĐD.

Kreativna radionica za pravljenje slogana za pravljenje dece Ministarstva kulture, ima planove da svoje aktivnosti proširi i na smanjenje mortaliteta. Već su se izdvojili slogani: "Ne leleči, blago teči" i "Bolje na prelo, nego na opelo", koji će, prema procenama Ministarstva kulture garantovano uticati da odvrate građane Srbije od odlaska u večna lovišta.

Komentara 138

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hronika

Дража супербот против армије снс ботова. Исход нерешен. Вучић и скакавци поред оваквих колумниста и не требају бот фаланге. Да пусте Дражу пет дана на РТС или Пинк , Снс би узео још педесет посто.

10 14

Posmatrač

Pravo u centar. Bravo Dražo!

59 145

superdraza

Svako ima svog supermena, draza je nas nacionalni :D pozdrav za botove koji uporno rade i klikcu crveno umesto zeleno dugme, tako ce im u zivotu biti sve crveno umesto zeleno...

178 237

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo