Hrvatsko novinarsko društvo: Vučić omalovažava novinare

Hrvatsko novinarsko društvo: Vučić omalovažava novinare Izvor: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je način na koji je Aleksandar Vučić juče odgovarao na pitanja novinara u Vrginmostu, kao i zahtev iz Kancelarije predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se Vučiću ne postavljaju pitanja o govoru iz Gline 1995. godine.

"Aleksandar Vučić tokom zvanične posete Republici Hrvatskoj optužio je novinara medijske kuće N1 Elvira Mešanovića da je izmislio kako je Vučić spominjao "Veliku Srbiju" u svom govoru u okupiranoj Glini 1995. godine, iako je novinar samo podsetio na govor koji se zaista dogodio. Za to postoje dokazi jer je govor snimljen, i još uvek je moguće pogledati i poslušati što je Vučić zaista rekao. Prilikom  odgovaranja na novinarska pitanja u Vrginmostu kada nije govorio istinu optuživši novinara N1 za izmišljanje, predsednik Srbije nazvao je takođe novinarska pitanja uvredama i harangama. Vučić tako drsko i s omalovažavanjem neprekidno govori u svojoj zemlji o novinarima koji obavljaju svoj posao i postavljaju mu pitanja, a sada je takvo ponašanje ponovio i u Hrvatskoj", napisali su u saopštenju  iz HND-a.  

"Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje takav postupak Aleksandra Vučića, i podseća ga da je njegova obaveza kao predsednika države da na pitanja novinara odgovara i da nema pravo da novinarska pitanja proglašava uvredama, harangama niti izmišljotinama i to još pritom tvrdeći neistinu. Političar koji to radi čini pritisak na novinare i medije, što je nedopustivo u svakom civilizovanom društvu. Hrvatsko novinarsko društvo takođe osuđuje nezvanični zahtev iz Kancelarije predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović upućen hrvatskim novinarima da Aleksandru Vučiću ne postavljaju pitanje u vezi sa njegovim govorom u Glini. Postojanje takvog zahteva njihovoj novinarki potvrđeno je HND-u zvanično iz RTL-a. Zahteve koji ograničavaju njihovu profesionalnu slobodu novinari imaju ne samo pravo, nego i obavezu da ignorišu. Pitanje o Vučićevom ratnom govoru u Glini u funkciji je njegovog suočavanja s njegovom političkom prošlošću. Ograničavanje i omalovažavanje novinara koji ga postavljaju nije u službi istine niti unapređenja odnosa među dvema državama", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje predsednik HND-a Saša Leković.

Izvor: N1

Komentara 114

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

M.Arizanovic

"President can do no wrong"( izjava nekadasnjeg predsednika SAD) Predsedniku,ko god da je,ne moze se pripisivati krivica za bilo sta.

4 3

Marina

Rado bi on da to zaboravi, ali ima nas koji pamtimo. Vuk dlaku menja, ali ćud nikako. Ovo kako on sad sebe pokušava da predstavi je farsa kojoj se kraj bliži.

49 3

Jelena

Dodjoh,vidjeh,pobjedih!

13 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo