Budžetski fond za nacionalne manjine uvećan 12 puta

Budžetski fond za nacionalne manjine uvećan 12 puta Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Informisanje na jezicima nacionalnih manjina ostaće prioritet za finansiranje i u 2018. godini, odlučeno je na sednici Saveta za nacionalne manjine kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić. Sredstva će biti izdvojena iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji je u odnosu na prethodnu godinu uvećan 12 puta i sada iznosi 21,8 miliona dinara.

"Dosadašnja sredstva su bila vrlo mala i ponosna sam što smo posle 15 godina aktivirali taj fond, a zatim ga i znatno uvećali", rekla je premijerka i dodala da će Vlada nastaviti da ulaže napore i sredstva za unapređenje položaja i prava nacionalnih manjina koja su, kako je istakla, važan resurs i ponos Srbije.

Brnabić je dodala i da očekuje mnogo više projekata i programa koji će afirmisati vrednosti nacionalnih manjina.

U saopštenju je navedeno da je na sednici predstavljen i Nacrt izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima, koji bi izmedju ostalog trebalo da unapredi transparentnost finansiranja nacionalnih saveta.

Premijerka je podsetila da će tokom ove godine biti održani i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ukazao je da su tokom izrade Nacrta zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjima sprovedene javne konsultacije na radni tekst nacrta ovog zakona, kao potpuno nova praksa, uz već postojeću saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Grizman

A većina nestaje što od bele kuge što od odlaska u inostranstvo. Kad postanemo manjina u zemlji koja nosi ime po većini, valjda će biti bolje.

7 1

Ниш

За све ви нађете новац и немилице трошите,а шта је са незапосленима да ли они могу да очекују неку надокнаду!

8 0

Опс

Шта ли сад муљају?

12 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo