Slovačka deportuje 24 radnika iz Srbije

Slovačka deportuje 24 radnika iz Srbije Izvor: Freeimages

Slovačka policija za strance otkrila je u utorak u rutinskoj kontroli industrijske zone u gradu Njitra 24 državljana Srbije koji nisu imali legalni boravak i njima je zbog rada na crno naređeno da napuste Slovačku.

"Zbog kršenja propisa o boravku i rada na crno 24 državljana Srbije su proterani, administrativno, bez zabrane ponovnog ulaska u zemlju, a dat im je rok od 30 dana da napuste Slovačku", rekao je portparol slovačke policije Denis Balogov.  

U kontroli u gradu Senica, gde se takođe nalaze preduzeća koja zapošljavaju strane radnike sa Balkana, provereno je 48 srpskih radnika i 21 državljanin Bosne i Hercegovine, ali je tamo zbog manjih nepravilnosti izrečeno samo 10 prekršajnih kazni.  

U Slovačkoj je krajem prošle godine radilo 49.478 stranih radnika, najviše Srba, njih 12.259, saopštio je u januaru slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter.  

Slovački parlament usvojio je ovog meseca izmene propisa kojima će se olakšati zapošljavanje srpskih i radnika iz trećih zemalja u četiri regiona Slovačke gde je nezaposlenost ispod pet odsto i gde fabrike na domaćem tržištu ne mogu da nađu dovoljno ljudi.  

Reč je o regionu Bratislave, Trnave, Žiline i Njitre gde je skoncentrisana i automobilska industrija.  

Od leta Slovačka će napraviti spisak profesija u kojima slovačkoj privredi nedostaju radnici i olakšaće zapošljavanje ljudi iz Srbije, Ukrajine i Vijetnama.  

U fabrici udeo "gastarbajtera" neće smeti da pređe 30 odsto zaposlenih, a fabrike su dužne da ih zaposle po istim uslovima i uz istu platu kao i slovačke radnike.

Komentara 37

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

sir.Oliver

kao prvo ...nisu DEPORTOVANI a nisu ni PROTERANI . lepo im je objašnjeno , da je dovoljno da napuste državu , i nakon 7 dana se lepo vrate , srede papire i nema problema . zašto širite dezinformacije ? kada bi bili proterani , dobili bi samo 7 dana da napuste državu i dobili bi zabranu ulaska u EU na , najmanje 5 godina . kada bi bili DEPORTOVANI , momentalno bi ih slali za Srbiju , sa zabranom ulaska u EU na minimum 5 godina . kazne neću spominjati . još da napomenem , svima im je lepo objašnjeno gde su pogrešili i kako da reše problem . kako sam već pisao , dovoljno je da na 7 dana odu iz EU .... nakon toga se vrate , prijave se u roku od tri radna dana na policiji za strance .

3 5

Душан Калинић

Људи побегли из Вучићевог раја и сад их враћају у пакао из кога су побегли, веће казне за њих нема.

25 0

misko

Eto leoni otvara fabriku i tu ce moci da se zaposli 2000 motaca kablova. Nazalost nasi radnici ce i dalje odlaziti u Slovacku da rade u tamosnjim FABRIKAMA, a i u Rumuniju da kopaju kanale i rade za nadnice. To je USPEH AV vlade, kod nas se HALE gde radnici sklapaju kablove i gde od opreme i alata potrebno samo sto i kombinirke, zovu ,,fabrike,,.

35 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo