Marković u Prištini: Da dođemo do sporazuma o granici

Marković u Prištini: Da dođemo do sporazuma o granici Izvor: N1

Dvodnevnu posetu Kosovu povodom desete godišnjice od proglašenja nezavisnosti, premijer Crne Gore Dusko Marković počeo je sastankom s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem. Poručio je da Crna Gora, kao dobar sused i prijatelj, želi da dođe do sporazuma o granici.

Marković je pred sedištem Vlade Kosova dočekan uz naviše državne počasti uz naglasak da je ovo prva poseta jednog crnogorskog premijera Prištini od proglasenja nezavisnosti.

Njegova poseta Prištini se ocenjuje veoma važnom, imajući u vidu dogovor o razgraničenju Kosova i Crne Gore, koji Skupština Kosova zbog snažnog protivljenja opozicije nije uspela da usvoji.

Marković je izjavio da je Crna Gora spremna da pomogne Kosovu kako bi se pitanje razgraničenja rešilo, ne precizirajući tačno kako i imajući u vidu da je Crna Gora već nekoliko puta izjavila da je za njih ovo završeno pitanje.

"Crna Gora želi da kao dobar sused, kao prijatelj, pomogne da se to pitanje razreši, da dođemo do sporazuma o državnoj granici. Mi ne želimo da u ovom trenutku određene razlike pretvorimo u naš problem i u naša otvorena pitanja. O tome smo razgovarali u najboljoj nameri, kao pravi prijatelji, i u nastavku našeg dijaloga, koji već imamo, i koji ćemo obezbediti, tražićemo najbolja rešenja, kako bismo  imali ratifikovan sporazum i kako bi Kosovo na taj način dobilo novu veliku priliku kada je u pitanje evropska integracija", rekao je Marković.

Premijer Ramuš Haradinaj je izrazio optimizam da će Kosovo ubrzo uspeti da usvoji sporazum o razgraničenju u parlamentu, što je krucijalni uslov Evropske unije kako bi Kosovo bilo osobođeno viznog režima sa zonom Šengen. Haradinaj je izjavio da pozdravlja odluku Crne Gore da pošalje vojnu delegaciju koja ce služiti pri misiji KFOR-a.

Marković će sutra nastaviti posetu Kosovu sastancima sa predsednikom Kosova i drugim zvaničnicima.

Izvor: N1

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zigi

Nisko, baš nisko.

8 2

Huber

Drugo oko u glavi šta nam radite? Pa zar opet nož u leđa?

7 3

Samir

Stvarno su ovi crnogorci teška gospoda...uznapredovali su u evropskim vrednostima jako visoko. Svaka cast.

17 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo