Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja

Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja Izvor: REUTERS/Francois Lenoir
(arhiva)

Premiijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je u pregovorima sa Grčkom oko imena došlo do približavanja u nekim stavovima i da je optimista po pitanju pronalaženja rešenja.

On je novinarima rekao da su na sastanku šefova diplomarija u Beču od sedam početnih pozicija tri odstranjene, dodajući da su to verovatno bile najlakše tačke, ali da je signal za obe strane da rešenje može da se nađe.

"Verujem da sa politikom nove vlade veoma brzo mogu da se otklone i druge pozicije. Svakako, suštinske pozicije su veoma značajne, ime, da li će se menjati Ustav ili ne, jezik i druge stvari koje se tamo spominju. To je suština samog pregovaračkog procesa i mogućnosti za pronalaženje rešenja", rekao je Zaev prilikom posete Tikveškom regionu.

Makedonski premijer je ostao pri stavu da nema potreba za intervencijom u Ustavu Makedonije, što je jedan od grčkih zahteva, i da se dobro zna gde mogu da se naprave ustupci.

Zaev je dodao da će, ukoliko se nađe rešenje, konačnu reč imati građani na referendumu.

On je istakao da su susretom ministara spopljnih poslova Grčke i Makedonije, Nikosa Kocijasa i Nikole Dimitrova sa posrednikom UN Metjuom Nimicem, suštinski počeo pregovarački proces za rešavanje spora oko imena.

Prema medijskim najavama, do novog susreta Dimitrova i Kocijasa moglo bi doći u Sofiji na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU i zemalja kadidata.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Rvanje

Grcko-makedonski stil !

0 0

Pedja

Nemam baš ništa protiv Grka, dok sa druge strane, Makedonci su me razočarali priznanjem Kosova, i to jako.Ali što se ovog slučaja tiče, šta bre oni ima Grke da pitaju kako će dati ime svojoj državi! Grcima ako se ne svidja neka promene ime svojoj severnoj regiji pa se neće zvati isto.Makedonci samo treba da se ostave svojatanja istorije oko antičke Makedonije a Grci da se ostave ucenjivanja oko EU i NATO.Što se samog imena tiče, na strani sam Makedonaca(ovih slovenskih).

5 4

Petar

Makedonija je priznala Kosovo jer Albanci cine 25% stanovnistva R. Makedonije. Od strane Makedonaca je bilo demonstracija. Nemojte gledati povrsno, vec u malo sirem krugu. MKD je demokratska drzava, gde svako ima pravo glasa, za razliku od Grcke, jedine drzave u EU bez zakona o nacionalnim manjinama, a oni izmislili demokratiju...

9 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo