Gabrijel poručio - bez "kredita" za standarde EU

U poseti Srbiji danas je boravio šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel. Razgovarao je sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Posle susreta sa Vučićem, Gabrijel je poručio kako je ispunjavanje standarda centralni uslov za članstvo u Evropskoj uniji i da tu - nema kredita.

Izvor: N1

Dok u Nemačkoj traju pregovori o sastavu nove vlade i postavlja se pitanje njegovog ostanka na funkciji, aktuelni šef diplomatije te zemlje Zigmar Gabrijel stigao je u Beograd. Na sastanku sa Aleksandrom Vučićem, koji je trajao petnaestak minuta duže od planiranog, glavna tema bila je nastavak evropskog puta Srbije. Ključni uslovi za to su očuvanje mira i stabilnosti u regionu, nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine i ispunjavanja obaveza iz Poglavlja 23 i 24.

"Centralni uslov za članstvo u Evropskoj uniji je da se ispunjavaju standardi Unije. To je naročito bitno kada se radi o vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa, slobodi štampe i govora i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. To su teme za celu Evropu i svako ko želi da dođe, mora da sarađuje kako bi se pridržavali tih standarda i jačali ih. Tu nema kredita", rekao je Gabrijel.

Vučić i Gabriel razgovarali su i o situaciji u regionu, i poseti predsednika Srbije Hrvatskoj.

"Vi ste već naučili da kada sam ovako crven u vratu znači da mi je pritisak skočio i da sam objašnjavao stvari o regionu, da sam se trudio da sa mnogo strasti objasnim koliko nam je važno da sačuvamo mir i stabilnost i toleranciju u regionu", rekao je Vučić.

Nakon Vučića, Gabriel se sastao i sa predsednicom vlade Srbije, Anom Brnabić koja se, kako se navodi u saopštenju, zahvalila Nemačkoj na podršci u procesu priključenja Uniji. 

Premijerka Brnabić istakla je da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i izrazila očekivanje da će prištinska strana u budućem periodu konstruktivno pristupiti implementaciji Briselskog sporazuma u svim dogovorenim segmentima, navodi se u saopštenju iz Vlade.

Nakon Beograda Zigmar Gabrijel otputovao je u Prištinu, gde će sa sastati sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem i rugim zvaničnicima kao i sa predstavnicima civilnog društva.

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

dokle

da se lazemo? Zemlja koja ce postati clanica 2025 godine je samo Crna Gora,a mi (pod uslovom da se EU do tada ne raspadne) do 2035.

7 0

Mikica

Dok se ne prizna Kosovo nema ni makac. AV i njegova Ara (Brnabic) ce ostati zapisani u istoriji kao ljudi koji su priznali nezavisno Kosovo

13 0

W W

Srbija najviše očekuje od Nemačke, da će njegov prijatelj Gabrijel, posle uspešne posete Srbiji, na Kosovu izjaviti, da Kosovo nikada više neće biti sastavni deo Srbije.

14 94

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo