Sejdinović: Konsultacije o podnošenju tužbe protiv Gajovića

Sejdinović: Konsultacije o podnošenju tužbe protiv Gajovića Izvor: N1

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su u toku konsultacije s advokatima o podnošenju tužbe protiv državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića.

Sejdinović je agenciji Beta rekao da u saopštenju posle Gajovićevih spornih izjava u intervjuu za Radio slobodna Evropa, Grupa za slobodu medija, čiji je NDNV član, nije eksplicitno tražila smenu Gajovića, jer "njegov odlazak, iako važan i dobrodošao, suštinski ništa neće promeniti".

"U našem saopštenju nije eksplicitno tražena ostavka ili smena, ali je traženo da se Ministarstvo ili Vlada odredi prema njegovim navodima. Jer on je tipičan predstavnik ove vlasti, koja je od vrha nadole, kriva za katastrofalnu medijsku situaciju, atmosferu straha i nasilja i progon novinara", rekao je Sejdinović.

On je rekao da se podrazumeva da Gajović treba da završi "na marginama društva" posle spornih izjava, ali se situacija neće mnogo promeniti.

"Može čak da bude alibi ovim vlastima pred međunarodnom zajednicom da nastave sa dosadašnjom praksom. Strašno je da smo došli u situaciju da takav čovek bude državni sekretar", kazao je on. 

Prema Sejdinovićevim rečima, mogućnosti za dalju saradnju s Ministarstvom kulture i informisanja sada su svedene na minimum, iako su i ranije bile male. 

"Ispostavilo se da je sastanak sa Anom Brnabić takođe služio za njeno samoreklamarstvo, a da se stvari na medijskoj sceni dodatno pogoršavaju. Mi u medijskoj zajednici zaista moramo razmisliti da li je svrsishodno da učestvujemo u svemu tome", dodao je predsednik NDNV. 

On je naveo slučaj smene tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog vređanja novinara, koji je kasnije postao direktor BIA. 

"Videli smo kako se stvar završila sa smenom Bratislava Gašića", kazao je Sejdinović i dodao da se zahvaljuje Udruženju novinara Srbije (UNS) na podršci koju mu je to udruženje iskazalo u saopštenju za javnost, i izrazio nadu da "njihov zahtev nema veze sa povratkom Nina Brajovića na mesto državnog sekretara". 

Grupa za slobodu medija je 11. februara zatražila od premijerke Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara, i zahtevala smenu Gajovića. 

Gajović je u spornom intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za napade na novinare, da novinari "nisu jedini koje napadaju", da oni treba sami da se zaštite i da se obrate nadležnim državnim organima. 

On je komentarisao napade na novinarku nedeljnika "Vreme" i članicu Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamaru Skrozzu, na novinara N1 Nikolu Radišića i pretnje smrću predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću, povodom kojih je rekao da oni "namerno potenciraju napade na novinare koji nisu provladini" i da ga interesuje "verzija druge strane, odnosno ko, šta i da li uopšte neko stoji iza napada". 

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Стеван

Шта господин има да тужи ??? Колико ја знам тужи онај о кога се неко огрешио.Зар ово није вербални деликт ???

0 4

Bаtаnidzа.

Нажалост такви људи седе у влади, или су министри или државни секретари. И сви они брукају Србију. А оставке су за њих незамисливе и за себе мисле да су богом дани, а и путер на глави им не смета.

10 101

Brale

Gasic je dao ostavku , iako je imo dobar rad u vladi samo zato sto je uvredio novinarku. Dakle postoji neka granica. Ko bruka a ko ne Srbiju neka narod odluci sam. Generalno novinari se napadaju i oni koji podrzavaju vladu , tako da je ovo jedna kolektivna pojava.

0 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo