Više od 10.000 prosvetnih radnika protestovalo u Ljubljani

Više od 10.000 prosvetnih radnika protestovalo u Ljubljani Izvor: REUTERS/Borut Zivulovic

Više do 40.000 prosvetnih radnika u Sloveniji protestovalo je zahtevajući veće plate, javili su slovenački mediji.

Većina škola u Sloveniji je zatvorena zbog štrajka prosvetnih radnika, navodi slovenačko Delo. Zbog malih plata u javnom sektoru ranije su protestovali zdravstveni radnici, vatrogasci i policajci.

Više od 10.000 ljudi okupilo se na Kongresnom trgu u Ljubljani. Demonstranti, koji su autobusima došlii iz drugih delova zemlje, nosili su šarene sindikalne banere, balone i zastave.

Prosečna plata zaposlenih u slovenačkim osnovnim i srednjim školama je oko 1.200 evra, a prosvetni radnici zahtevaju da se njihove plate nivelišu s prosečnim zaradama u javnom sektroru.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sindikat

Daaa i treba da traze svoja prava. Naravno da ce ih i dobiti. A kod nas nema sindikata, ima ali ih placa drzava(drzava im je poslodavac) pa se postavlja pitanje dali je sindikat ne(zavisan). Organizuju ponekad neki strajk tipa: strajk upozorenja samo da bih opravdali svoje postojanje. Predsednik sindikata ima probleme sa govorom... jedva progovara.... ulaze napor da bih bilo sta rekao. Pa zar predsednik sindikata nebi trebalo da bude covek koji ima glasovne i govorne sposobnosti, lep vokabular... itd. Da rezimiram: Mi nemamo sindikat i zato nam tako i ide.

0 0

Petar

Strajkuju jer su u bivsoj drzavi imali vise a radili manje i bili gospoda. Za evropske uslove i standarde vrlo skromna primanja u odnosu na troskove. U nasim okolnostima kada bi nastavnici i profesori imali oko 700 eur to bi bii pandam njihovoj plati..ali. pojedose javna preduzeca gubitasi drzavni, partijski kadrovi..itd..

10 5

Jedan Od

da, da, imali su više malo sutra. Slovenija je jedina u plusu u odnosu na exyu

5 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo