Mihajlović: U Zemunu gradnja međunarodnog pristaništa

Mihajlović: U Zemunu gradnja međunarodnog pristaništa Izvor: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će u Zemunu biti izgrađeno međunarodno pristanište za brodove.

Ona je prilikom obilaska Zemuna kazala i da će na teritoriji te opštine izgrađen i intermodalni terminal, koji povezuje drumski i železnički saobraćaj, u vrednosti 15,5 miliona evra.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić je rekao da će uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opština ove godine početi izgradnju pristaništa za međunarodne putničke brodove, čiji završetak očekuje polovinom 2019. godine.

"Time ćemo iskoristiti potencijal Dunava i Zemun postaviti na turističku mapu Evrope", kazao je Matić.

Zorana Mihajlović je, kometarišući inicijativu za rekonstrukciju pruge Beograd - Zagreb pokrenutu prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kazala da se očekuje da se naredne godine krene u realizaciju tog projekta ako se postignu svi dogovori.

Ona je rekla da će s hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem uskoro imati sastanak na kojem će dogovoriti potpisivanje protokola u vezi s rekonstrukcijom pruge Beograd - Zagreb.

"Pruga Beograd – Zagreb deo je Koridora 10, koji je za nas prioritet. Deo pruge kroz Srbiju smo već rekonstruisali, a vrednost radova kroz našu zemlju iznosi oko 250 miliona evra", rekla je Mihajlović.

Kako je objasnila, posle potpisivanja protokola u vezi sa rekonstrukcijom pruge, Srbija i Hrvatska će zajedno aplicirati kod Evropske unije za obezbeđivanje sredstava za izradu projektno–tehničke dokumentacije i izvođenje radova na tom projektu.

Izvor: Tanjug

Komentara 62

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Caki

Samo sto dalje od Zemuna.Luka podrazumeva jako puno transporta sto kamionima,vozovima i slicno.Kroz Zemun i onako ne moze ljudski da se prodje jos od Seseljeve vladavine.Samo nam jos teski saobracaj fali.

7 0

Aleksa Žunić

Alo Tuzla!Luka se pravi tamo gde je pruga ,aerodrom,autoput.Znamo mi da se sa asfaltom teško barata.Znači Batajnica-Banovci izmedju 13.Maj pa uzvodno.Aerodrom Batajnica da predje u kargo......Dao sam besplatan savet,i još bi vam imo kasti zarad ove vlasi,nego ste mi penziju poškopili,moram da radim nešto pametnije .

1 0

Gagi, dipl. ing. saobraćaja

Vlada Srbije je 31.10.2014. donela Uredbu o utvrđivanju pristaniškog područja putničkog pristaništa otvorenog za međunarodni saobraćaj u opštini Zemun. Agencija za upravljanje lukama je 23.04.2015. objavila tender za »Javno prikupljanje ponuda za izbor pristaniškog operatera za međunarodno putničko pristanište u opštini Zemun«. Dana 05.06.2015. je Agencija za upravljanje lukama donela Odluku kojom se prihvata ponuda Brandner Schiffahrt Gmbh iz Austrije za pristanišnog operatera u Zemunu, koji je inače bio i jedini koji se prijavio. Očigledno je, da od tada do danas, a to je skoro tri (3) godine nije ništa urađeno, jer je evidentno da je međunarodno pristanište u Zemunu još uvek samo na papiru. A onda, pošto je ceo Beograd u predizbornoj kampanji, se resorna ministarka »doseti« da bi to bila dobra tema u toj kampanji pa kaže, da su »razgovarali o dinamici realizacije narednih projekata, pa i međunarodnog pristaništa na Dunavu«. Pri tome je resorna ministarka izgleda zaboravila da je ona to bila i 31.10.2014. kada je tadašnja Vlada Srbije donela napred navedenu Uredbu. Ali pošto je u predizbornoj kampanji izgleda sve dozvoljeno, onda je dozvoljeno i resornoj ministarki da zaboravi da je njeno ministarstvo predlagalo Vladi Srbije da se napred navedena Uredba donese.

10 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo