Brnabić: Pet miliona evra da sve ulice imaju table i brojeve

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da više od tri miliona građana Srbije nema validnu adresu i navela da će država izdvojiti pet miliona evra da sva naselja u Srbiji dobiju tablice s nazivima ulica i kućnim brojevima.

Izvor: N1

Ona je posle razgovora s novozaposlenim geodetama iz Republičkog geodetskog zavoda u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru, koji rade na izradi elaborata ulica i kućnih brojeva u okviru projekta ažuriranja adresnog registra, rekla da oko 2,7 miliona građana Srbije nema ulicu koja ima naziv.

"Ažuriranje adresnog registra je još jedan od velikih koraka u pravcu uvođenja reda u državi i modernizaciji državne uprave u Srbiji, kako bi i građanima i privredi bile omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da će kada bude završen projekat, Srbija dobiti adresni registar koji je uvek ažuriran i koji će koristiti svi relevantni organi. To znači, kako je precizirala, da građani kada promene adresu neće morati da idu od jednog do drugog organa.

"Bez ovoga mi ne možemo da budemo servis naših građana", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je pilot projekat već sproveden u Loznici koja je dala 677 novih imena ulica na osnovu elaborata koje je uradio Republički geodetski zavod.

Posle uspešne realizacije pilot projekta u Loznici i zapošljavanjem 30 novih eksperata, zvanično je počela realizacija projekta ažuriranja adresnog registra u celoj Srbiji.

Brnabić je rekla da je rok do kraja godine da se završe elaborati za sve lokalne samouprave, a da očekuje da će ceo posao biti završen sredinom naredne godine.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara. Za njegovo održavanje nadležan je Repulički geodetski zavod.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković potpisali su danas sporazum o saradnji te dve institucije, kako bi prostorije i oprema Srpsko-korejskog centra bile ustupljene geodetama koji će raditi na unapređenju adresnog registra.

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zloca

Zivim pet kilometara od centra i ne mogu da mi asfaltiraju ulicu ona prica o brojevima kuda bre ida ova luda drzava

2 0

Mislim svojom glavom

Treba da kuće imaju broj,to je tačno, ali je sumnjivi što baš sad prwd izbore. Da ne bude :Izvolite kzćni broj besplatno,zaokružite broj 1 na beogeadskim izborima

1 0

Mladen /Milana/ Mladenović

Zar niko, ni posle 100 godina da se seti da na svakoj raskrsnici stoje stubovi sa nazivom ulice i brojevima koji idu sa jedne i druge strane bego čovek mora da zadje do sredine ulice da bi video gde se nalazi a potom da se okreće i pravi prekršaje kako bi prešao na suprotnu stranu?! Zar je to zaista toliko teško, skupo i neizvodljivo. SDtubovi mogu biti ukrasni od kovanog gvoždja ili betona. Zverati i tražiti tablu koja je daleko 15-20 metara na kojoj teško možeš da vidiš ime ulice, predstavlja poslednju u nizu gluposti koja postoji medju ovim narodom. Ovde nije štos da se čovek što lagodnije kreće već da mu se prave lavirinti, kako bi i od najbanalnije stvari imao problem.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo