U Novom danu o starijim osobama i o Petnici

U Novom danu o starijim osobama i o Petnici Izvor: N1

Gosti Novog dana biće Veljko Lalić, glavni i odgovorni urednik Nedeljnika, Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije, Rastko Damjanović, student četvrte godine na FON-u, Bojan Tucakov, rukovodilac resora za ljudske resurse u KPMG-u, kao i programski direktor Istraživačke stanice "Petnica" Nikola Božić.

Rezultati istraživanja koje su zajedno sproveli Crveni krst Srbije i mreža organizacija civilnog društva HumanaS o položaju i socijalnoj uključenosti starijih osoba u Srbiji, pokazuju da stanovništvo u našoj zemlji spada među najstarije populacije globalno, sa prognozom daljeg intenzivnog starenja usled niskog nataliteta, fertiliteta i migracija mlađeg stanovništva.

Slika o starijem ženama i muškarcima u Srbiji, različitim aspektima njihovog položaja i uslovima života govori da je njihov status relativno nepovoljan, u poređenju sa starijim osobama koje žive na području Evropske unije. Šta su uzroci toga i na koji način je moguće pomoći populaciji koja je stara 65 i više godina, koja u Srbiji čini čak 19 odsto stanovništva, tema je o kojoj u temi jutra govori Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije.  

Štampu listamo sa Veljkom Lalićem, glavnim i odgovornim urednikom Nedeljnika.  

Prestižno studentsko takmičenje u rešavanju poslovnih problema "Ace the Case" biće održano i u Srbiji petu godinu zaredom. Studenti koji žele da se takmiče mogu da se prijave i pošalju svoj CV i motivaciono pismo. Više o tome reći će nam prošlogodišnji pobednik studije slučaja Rastko Damjanović, student četvrte godine na Fakultetu organizacionih nauka i Bojan Tucakov, rukovodilac resora za ljudske resurse u KPMG-u.

Istraživačka stanica Petnica je počela novu sezonu obrazovnih programa za talentovane srednjoškolce koji su zainteresovani za prirodne, društvene i tehničke nauke. Tokom sezone zimskih seminara kroz jednu od 20 naučnih disciplina u Petnici će proći oko 1.500 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Učenici 500 različitih škola će tako imati priliku da svoje prve korake u nauci ostvare u laboratorijama i kabinetima ove prestižne evropske institucije u oblasti neformalnog naučnog obrazovanja. Tim povodom naš gost je Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice "Petnica".

Tagovi: novi dan

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo