Tabaković: Banke imaju pravo da naplaćuju obradu kredita

Tabaković: Banke imaju pravo da naplaćuju obradu kredita Izvor: N1

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da poslovne banke, pored kamate, imaju pravo da naplate građanima troškove obrade kredita, ali da moraju da u ugovoru jasno navedu taj trošak.

Ona je na konferenciji za štampu, na pitanje novinara o presudi kojom je na tužbu jednog građanina sud doneo rešenje da banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita, rekla da je posao NBS da kontroliše sprovođenje propisa o zaključenju ugovora.

"Banke imaju pravo da zaračunavaju troškove obrade kredita, ali moraju da građane upoznaju sa svim elementima ugovora i rizicima", rekla je Tabaković.

Pošto Zakon o bankama reguliše poslovanje banaka, a NBS ima regulatornu i nadzornu funkciju, ako bi se NBS mešala u rad banaka izašla bi, kako je rekla, iz svojih nadležnosti i to bi bilo suprotno slobodnom tržištu.

NBS se, po rečima Tabaković, zalaže za ujednačavanje troškova obrade kredita kako bi bili "srazmerni uloženom trudu" da se odobri taj zajam.

Ona je rekla da same banke propisuju metodologiju rizika odobravanja kredita i kada je utvrde i prezentuju moraju i da je poštuju.

Komentara 118

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vasilije

Stoi činjenica da gradjani nemogu da vraćaju kredite koje su uzeli kada su imali platu i kada je ta plata bila nekoliko puta veća od današnje a da ne govorimo o tome da 40% dužnika ostalo je bez primanja jer su furme ili prodate ili propale a oni ostali bez posla.U tu situaciju gradjani su dovedeni isključivom krivicom države. Po stoti put pišem u komentarima da iza banaka i pljačke gradjana stoi država jer da nije tako nadležni tužilac bi pokrenuo odgovornost odgovornog lica u bankama za nezakonito sticanje odnosno protivpravno bogaćenje. Zatim bi država pomogla gradjanima da dokažu da su opljačkani i pokradeni time što bi se odrekla velikih taksi, odredili stručne timove koi bi veštačili u postupcima. Pre nekoliko dana lično sam na TV gledao Predsednika Vučića koi je rekao: "Videćemo šta možemo da učinimo sa stambenim kreditima ALI tamo gde postoje utuženja TU NEĆEMO MOĆI NIŠTA DA URADIMO. Posle toga banke su poslale na hiljade platnih naloga.????

8 1

Zoro

To je tvoje mišljenje. U zakonu piše drugačije.ali vas ne zanima zakon. Priznajte to Kosovo više da vas ne gledam više

20 0

Tirion

Kaze jevrejska narodna poslovica "dabogda imao pa nemao"...vi ste gospodjo guvernerka prvu polovinu ispunili...dabogda vam se i druga polovina poslovice ostvarila!!!

49 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo