Zatvori

Bele boje 40 odsto automobila proizvedenih u 2017.

Bele boje 40 odsto automobila proizvedenih u 2017. Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst
Infiniti Q Inspiration

Od svih automobila proizvedenih 2017. godine u svetu, 40 odsto je ofarbano belom bojom, pokazao je godišnji izveštaj nemačke hemijske industrije BASF o bojama automoblia.

Bela, crna, siva i srebrna i dalje su najzastupljenije "ahromatske boje", a među "hromatskim bojama" gotovo podjednako su zastupljene plava i crvena.  

Evropski trend je da je 78 odsto svih automobila proizvedenih na tom kontinentu, bio ofarban u belu, crnu, sivu ili srebrnu boju. Udeo sive je porastao na 19 procenata, čime je gotovo dostigla crnu. S više od 100 varijacija, siva ima drugi najveći broj nijansi, odmah posle plave sa 130 varijacija.  

"Siva koja asocira na beton i staklo, predstavlja najurbaniju boju koja konstantno beleži porast poslednjih godina", objasnio je Mark Gutjar, šef BASF-ovog sektora za dizajn završnih automobilskih premaza.  

U sferi "hromatskih boja", najzastupljenija je plava kojom je bio ofarban svaki drugi automobil proizveden u Evropi 2017. godine.  

BASF je došao do zaključka da što je auto manji, to je nijansa boje upečatljivija.  

U sferi "hromatskih boja", plava je već standardno u trendu. Iako je njen celokupan udeo od 10 procenata ukupno stabilan, razmera nijansi plave značajno raste iz godine u godinu, budući da gotovo svaki drugi "hromatski obojeni" automobil proizveden u Evropi 2017. godine, bio plav.  

Izveštaj o bojama za Severnu Ameriku 2017. godine pokazuje da su nove tehnologije pigmentacije povećale potražnju za specijalnim efektima boje - da svetluca i da blješti. To naročito utiče na raznovrsnost bele, crne i srebrne, koje su najpopularnije boje vozila u Severnoj Americi.  

Kod električnih vozila, s kompjuterizovanim upravljanjem, estetika boja sve se više razmatra u kombinaciji s funkcionalnošću, odnosno sposobnošću detekcije senzora koja je bitna za automatsko upravljanje vozilom. Za to su najpoželjnije "ahromatske boje" - srebrna, bela ili crna.  

Suprtono Severnoj Americi, na tržištima Azije i Pacifika jarke crvene nijanse i druge upadljive boje sve su popularnije.  

Ali i tamo je ipak najviše automobila belo - 49 procenata proizvedenih prošle godine. Zbog kulturnog konteksta u azijsko-pacifičkom regionu, bela se povezuje s pozitivnim predstavama o čistoti i pametnom, naveo je BASF. 

Tagovi: automobili , boja

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

MMS auto

Bela boja je najgora sto se tiče prljavštine. Mislim da kod nas i nema toliko belih automobila, više su ovi tamnijih nijansa. Verovatno što su nam putevi tako prljavi, a i ne peru se tako često kao u Evropi

0 0

MikiJ75

Bela boja je najjeftinija a i dobra je leti na suncu. Za bezbednost u saobraćaju najbolja je neka drečava boja, jer su takva vozila lakše uočljiva za druge učesnike u saobraćaju.

0 0

Spiridon Kopicl

Vozim crni auto, lepo izgleda ali se prljavstina vidi cak i nocu..

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo