Ministarstvo: Uvoz krušaka u Rusiju nije zabranjen

Ministarstvo: Uvoz krušaka u Rusiju nije zabranjen Izvor: Pixabay

Uvoz kruške u Rusiju nije zabranjen, već privremeno obustavljen, dok ekspertski timovi sa obe strane ne obave neophodne konsultacije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Ministarstvo se oglasilo povodom odluke Ruske služba za fitosanitarni nadzor da privremeno zabrani uvoza krušaka iz Srbije, zbog sumnje da su uvezene iz trećih država.

Ta služba je navela da je tokom provera uvoza krušaka iz Srbije u februaru ove godine našla sortu "konferencija" koja nije karakteristična za Srbiju.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je navelo da u februaru nije bilo izvoz krušaka na rusko tržište, dok je nekoliko manjih isporuka bilo u januaru, a da se najviše kruške izvozi se u periodu septembar - decembar.

"Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja očekuje da će se intezivnom komunikacijom sa ruskom stranom brzo razrešiti sve nedoumice. Punom saradnjom obe strane kroz zajednički monitoring koji se sprovodi na zajedničkim tačkama pregleda, ruska strana može da se uveri u znanje i stručnost naših inspektora kao i kapacitete proizvodjača i izvoznika", istaklo je Ministarstvo.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ostalo voće

A šta se dešava sa izvozom mušmula.

7 0

Srdja

Nije fer prvo jabuke pa sada kruske sta je sledece Rumunski orasi!

2 0

Radovan.

Sve te kruške odmah u Bajčetinu, pa pored Tomovače da dobijemo i Dragovaču.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo