Facebook gubi, a Snapchat privlači mlađe korisnike

Facebook gubi, a Snapchat privlači mlađe korisnike Izvor: Tanjug / AP, Richard Drew

Facebook je i dalje najpopularnija društvena mreža u Sjedinjenim Američkim Državama, ali populacija mlađa od 25 godina sve se više okreće mreži Snapchat, navodi eMarketer i predviđa nastavak pada korisnika Facebooka.

U 2018. broj korisnika Facebooka u SAD trebalo bi da padne za 5,6 odsto u starosnoj grupi od 12 do 17 godina, odnosno za 5,8 odsto u grupi između 18 i 24 godine.  

"Ovo je prvi put da eMarketer predviđa pad korišćenja Facebooka kod mladih starosti od 18 do 24 godine", saopšteno je.  

Taj centar predviđa da će u 2018. godini Facebook izgubiti dva miliona korisnika mlađih od 25 godina.  

Dok Facebook gubi, Snapchat privlači i trebao bi da dobije 1,9 miliona novih korisnika mlađih od 25.  

Nešto manje - 1,6 miliona novih korisnika koji su odustali od Facebooka, trebao bi da privuče Instagram.  

U SAD je Instagram i dalje važniji od Snapchata po ukupnom broju korisnika koji je porastao 13,1 odsto u godinu dana na 104,7 miliona. 

Istovremeno Snapchat bi trebao da raste za 9,3 odsto na 86,5 miliona.  

Facebook, s druge strane, nastavlja da osvaja stariju populaciju i ima konstantan broj korisnika od 169,5 miliona.  

"Snapchat bi mogao da privuče i starije korisnike ako redizajnira svoju platformu i pojednostavi upotrebu", kaže Debra Aho Vilijamson, analitičarka eMarektera.  

Nedavno je Snapchat uveo nekoliko noviteta kako bi pojednostavio upotrebu.  

"Ali pitanje je hoće li mladi i dalje smatrati da je Snapchat 'cool' ako se njime počnu koristiti njihovi roditelji i dede i bake", kaže Vilijamson i podseća da je "upravo je to situacija s kojom se sada suočava Facebook".

Tagovi: Facebook , Snapchat , mladi

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

user of social networks

pa dobro,nisu Facebook,Instagram i Snapchat jedine drustvene mreze,postoji Flickr za deljenje fotografija i to profesionalnih,Reddit na kome se moze naci svasta,takodje Tumblr,Pinterest,ali kad bi uporedio Facebook sa instagramom i snapchatom,dao bih mnogo bolju ocenu Facebook-u zato sto on ima ima mnogo vise opcija nego druge dve mreze;statusi,foto/video,live video,poruke sa audio/video pozivima,no imaju to i druge dve mreze ali Facebook ima mnogo vise opcija,mada svka mreza je jedinstvena za sebe,Twitter za brze vesti,Instagram za mobilnu fotografiju,Snapchat za stories... Sve u svemu nijedna od pomenutih mreza nece propasti tek tako...

7 0

Filip

2014. godine svetske novine obišla je vest da su naučnici s Princetona predvideli da će u toku od tri godine od tada Facebook izgubiti 80 posto svojih korisnika. To se zasad nije dogodilo. Nakon toga, istraživači su predvideli da će Facebook izumreti „kao bubonska kuga“. Ni to se nije dogodilo – još uvek. Možda samo modeli kasne.

4 0

Nikki

Izbrisao sam fb pre oko godinu dana. Prvo tu su sad babe, dede, roditelji, tetke itd... Drugo, ne svidja mi se cela ta ideja sa statusima, sta mene briga sta bilo ko pise a i cela bela pozadina mi smeta. Ostavio sam samo messanger zbog poruka a koristim instagram. Fb ce na kraju zavrsiti kao myspace.

14 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo