Erdogan upozorio Grčku i Kipar zbog traženja gasa

Erdogan upozorio Grčku i Kipar zbog traženja gasa Izvor: REUTERS/Umit Bektas
(arhiva)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je Grčku, Kipar i međunarodne kompanije koje traže gas i naftu u kiparskom priobalju Sredozemnog mora da "ne prelaze granicu" i ne ugrožavaju "prava Turske".

Turski ratni brodovi od prošle nedelje u blizini Kipra sprečavaju brod italijanske kompanije Eni, koja priprema probno bušenje u potrazi za prirodnim gasom, preneo je Asošijetid pres. Turska se tome protivi, navodeći da Kipar ne poštuje "neotuđiva prava" kiparskih Turaka na prirodne resurse i da ugrožava stabilnost regiona. 

Kipar je turskom okupacijom severa od 1974. godine podeljen na slobodan južni deo, i severni, turski. Tursko ministarstvo je navelo da se Vlada Kipra ponaša kao da je "jedini vlasnik ostrva" i upozorilo da će biti odgovorna za posledice. 

Vlada Kipra je odgovorila da ima suvereno pravo da traga, i da će, ako potraga bude uspešna, prihod pravedno podeliti ako turska okupacija prestane i Kipar se ponovo ujedini. Italijanska kompanija Eni, francuski Total i američki Ekson-Mobil imaju dozvole za traganje za gasom i naftom u podmorju kod Kipra. 

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis izjavio je da nema razloga za zabrintost zbog aktivnosti ratnih brodova Turske, jer su "preduzete mere da se spreči bilo kakva kriza". Međutim, tursko-grčke napetosti ima i drugde, pa su grčke vlasti danas objavile da je brod turske obalske straže na Egeju namerno udario i oštetio brod grčke obalske straže 

Grčki brod stalno čuva dva nenaseljena ostrvca u istočnom Egeju, koja nominalno jesu grčka, ali na njih pretenduje i Turska. Te dve zemlje zbog tih ostrvaca umalo 1996. godine nisu zaratile, što je sprečeno intervencijom predsednika SAD na obe strane, ali su pre toga tamo već poginula tri grčka oficira. Zbog sinoćnog incidenta kod tih ostrvaca koja Grci nazivaju Imija, a Turci Kardak, ambasador Turske u Atini je danas pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Grčke da objasni stav svoje države. 

Predstavnik Evropske komisije za štampu Margaritis Skinas rekao je da EU "pažljivo prati" razvoj incidenta na Egeju i da je potrebno da se Turska "nesumnjivo obaveže" na dobrosusedstvo i da je nužno da izbegava "trvenja, pretnje i aktivnosti" protiv "članica EU"- i Grčke i Kipra.

Predstavnik Vlade Grčke za štampu Dimitris Canakopulos ocenio je da je "u poslednje vreme ponašanje Turske sve provokativnije što je uzrok naše duboke zabrinutosti". 

Atinu je uznemirila prošlonedeljna izjava predsednika Turske Erdogana da njegova zemlja "ima dovoljnio vojnih snaga za istovremene akcije i u Siriji, i na Egeju", preneli su grčki mediji.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

MikiJ75

Kod Kipra se nalaze ogromna ležišta gasa. Veliki profiti su u pitanju i velike kompanije i države su igri. Neće tu niko lako odustati, čak ni Turska koja nema nikakvu pravnu podlogu pa je njeno delovanje krajnje kontradiktorno i drsko.

1 0

3X

Čuva svoje..

3 0

Herr Wolf

Sultan bi u nove pohode?

9 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo